3 SAVJETA RUSKIH AGRONOMA ZA SASVIM PRIRODNU BAŠTU

3 SAVJETA RUSKIH AGRONOMA ZA SASVIM PRIRODNU BAŠTU

Već smo pisali o pametnom vrtu u selu Šunskoje u Rusiji, a danas vam donosimo zanimljive prijedloge ruskih agronoma kako napraviti plodno tlo i uzgajati biljke sasvim prirodno bez okopavanja, zalijevanja i prskanja. Kažu da povrće možete uzgojiti na potpuno prirodan način:

1. Bez kopanja zemlje

Mi kao cjelina shvaćamo da je plodni komad zemlje blizu vanjskog sloja zemlje. Pod pretpostavkom da iskopamo otvor, vidjet ćemo da u podnožju nema zrele zemlje, nakon čega ruski agronomi prihvaćaju da je besmisleno otkrivati prljavštinu i na taj način brisati inače najplodniji komad prljavštine – površinu.

2. Zajednička sadnja različitih usjeva Ruski agronomi preporučuju zajedničku sadnju različitih usjeva. Odnosno, ako uz papriku, krastavce i drugo povrće sadite rajčicu, sadite jednu presadnicu rajčice, drugu presadnicu povrća i tako dalje… Tako se miješane kulture nadopunjuju i zaustavljaju razvoj bolesti.

Ova se teorija temelji na ideji da je oponašanje prirode nužno, a ne protiv nje.

3. koristiti zakone prirode kako bi zemlju učinili plodnijom: Prvo, plodno tlo nije tlo. Iako je zemlja bitna komponenta, plodni sloj se formira samo u njenom okviru. Za početak, trebali bismo shvatiti kako se prljavština raspada, opušta? Jednostavno je – stvarno želite nekoliko puta zaredom posaditi jednogodišnje biljke s dugim korijenjem. U trenutku kada njihovo dugo korijenje udari u vodu, bit će ulaza koji će osloboditi prljavštinu.

Trenutačno bismo trebali odlučiti gdje nabaviti manje komponente koje biljke trebaju. Oni jednostavno ne trebaju ležati “goli” na užarenom suncu, pa ni tu nema problema. Pokrijte ih počupanom travom, opalim lišćem, suhim biljkama i tako dalje. Možete saditi bez kopanja na plodno tlo nastalo truljenjem.

4. Posljednje pitanje je gdje nabaviti vodu?

Ovo može izgledati smiješno, ali malč osigurava najbolju vlažnost tla. Pretpostavimo da razvijate jagode. Svaku sadnicu umotajte u obilnu količinu slame. Slama će stvarati vlagu, a da nitko drugi ne koristi topli i hladni zrak. Rosa će se formirati i zadržati oko biljke i danju i noću. Lako za razumjeti.

Napomena: Ove se smjernice odnose samo na organski uzgoj i male vrtove. To je stav zauzeli su ruski agronomi, koji zagovaraju sadnju bez kopanja zemlje.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *