BILJKE KOJE ČISTE PLUĆA I SALATA ZA PUŠAČE

BILJKE KOJE ČISTE PLUĆA I SALATA ZA PUŠAČE

Momilo Anonijevi, poznati narodni travar, otkrio je koje biljke pomažu ne samo pušačima, već i kašlju, bronhima i dišnim putevima!

Ljekovite biljke mogu liječiti različite zdravstvene probleme, kao što im i naziv govori. Stoga uz njihovu pomoć možemo dezinficirati dišne putove, očistiti bronhije, smanjiti cikluse požara i pogoršanje hakiranja.

Neki se čak preporučuju pušačima. U toj obrani tijelu pomažu aromatična eterična ulja timijana, stolisnika i majčine dušice, a topli čaj od majčine dušice odlična je metoda za prevenciju respiratornih infekcija.

“Pomažu nam u zaštiti od bolesti. Čaj od majčine dušice je vrlo koristan kada su vremenski uvjeti nepredvidivi, a naši dišni sustavi posebno osjetljivi. Slično vrijedi i za majčinu dušicu i vranovu travu. Važno je napomenuti da je za pripremu ovih čajeva potrebno samo kašiku i šolju kipuće vode.Trenutno se ne kuvaju.Za mlade treba da se koristi samo kašičica, smislio je naš popularni hleb kuvar Momilo Antonijevi gostujući na RTS-u.

Med i anis Kombinacija komorača i anisa ugodan je i vrlo učinkovit lijek za kašalj, astmu i bronhitis. Budući da su dobrog okusa i da mu se sviđaju, djeca bi trebala piti med koji je prožet eteričnim uljima anisa ili komorača.

Prema konvencionalnom kultivatoru, “Prelijte jednu čajnu žličicu sjemena anisa ili komorača s malo virusne vode, pustite da mjehuri, mjehuri na trenutak, ostavite dvadeset minuta, procijedite i popijte topli čaj nakon gozbe.” i dodaje da se spojem anisa i komorača s medom proizvodi kemikalija za grlo i dišni sustav.

Oman je još jedan tradicionalni lijek za liječenje nepoželjnog rinitisa, upale pluća, hakiranja i bronhitisa. Ima žute cvjetove, izgleda poput suncokreta, a možemo ga smatrati i “dezinfekcijom” dišnog sustava.

“Trenutno razgovaramo o bijelom, a tu je vrlo upečatljiv oleander. Listovi oleandra se suše i konzumiraju i stvarno odbijaju komarce”, rekao je Antonijević i dodao da je ljekoviti dio korijen. Korištenje ove biljke za liječenje upale pluća može biti izuzetno korisno. Najbolje djeluje sa suhom mirom jer se može udisati.

U nasem narodu smirne ima u izobilju u Deliblatskoj Peari, Sievakoj Klisuri i Suvoj planini. Cvjetovi i listovi smirne koriste se za liječenje respiratornih bolesti, posebno bronhitisa.

On je za RTS rekao da ima antivirusno dejstvo. Može se konzumirati kao čaj, inhalirati kao ulje ili u kombinaciji s korijenom omana za pomoć osobama s oštećenim plućima. Ističe da konzumacija ovih biljaka, posebno u salati, pozitivno djeluje i na pušače.

Biljke orlovi nokti i potočarka imaju “ljuti okus” i sadrže spojeve sumpora, što ih čini korisnima za čišćenje pluća. Budući da blagotvorno djeluju na dišni sustav, posebno su korisni pušačima.

Listovi i cvjetovi potočarke dodaju se nakon što se izreže nekoliko opranih listova ljupčaca. Idealno je koristiti obje biljke svježe nego osušene. Smjesu je potrebno posoliti i dodati malo jabučnog octa i maslinovog ili bučinog ulja. Ova čvrsta i aromatična porcija miješanog povrća spremna je za jelo nakon što se izmiksa. Pomaže kod astme i bronhitisa, potiče stvaranje sluzi iz pluća i ublažava uporan kašalj. Budući da žuti cvjetovi i korijen čička sadrže saponine, tvari koje prirodno razrjeđuju gusti sekret u dišnim organima, čajevi i sirupi s ekstraktom biljke jedan su od najboljih prirodnih načina za poticanje iskašljavanja sluzi kod suhog i neproduktivnog kašlja.

Isto tako, kao što kaže narodni botaničar, čaj od cvjetova seduma također je razuman i nebeski plan. Prelijevanjem kipućom vodom se pravi. Osim toga, sljez je poznata tradicionalna metoda za čišćenje dišnog sustava.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *