“NULTA TOLERANCIJA!” Ovo je jedna od NOVIH ODLUKA Željka Mitrovića: Zadrugarima se uvodi STROGA ZABRANA

“NULTA TOLERANCIJA!” Ovo je jedna od NOVIH ODLUKA Željka Mitrovića: Zadrugarima se uvodi STROGA ZABRANA

Planira se prvi ulazak te vrste!

Organizator nescenarisane TV drame “Zadruga” Željko Mitrović oglasio se na svom Instagram profilu i prijavio večerašnji ulazak u Bijelu kuću.

“Eljko će izaći na prag Bijele kuće nakon emisije “Zvezde Granda”, potvrdila je produkcija na svom portalu, a ulazak se očekuje oko 1 sat iza ponoći, javio se i Mitrovi u komentarima ispod svoje objave, najavljujući da će pravila postrožiti te da više neće „gledati kroz prste“ vrijeđanju i nasilju upućenom zadrugarima.

Mitrovi je odgovorio na sugestiju gledatelja da Zadruga hitno izbaci sve koji pokazuju nasilje i sklone su nesuglasicama:

eljko je napisao: “Tolerancija čak i na prizvuk nasilja bit će nula.”

 

DODATNI ČLANAK

Klinika još uvijek utvrđuje uračunljivost 13-godišnjeg dječaka koji je 3. svibnja u osnovnoj školi u Vraaru ubio osmero djece i zaštitara.

Za ubojicu, koji je prethodnih dana bio miran, nije propisana nikakva terapija. Uvjeti pod kojima boravi nisu predmet zahtjeva niti prigovora.

Rođaci su mu, pišu Novosti, donijeli garderobu i torbu s dodatnim potrepštinama, ali su otišli samo u upravne prostorije bez da su ga dočekali i kontaktirali. On je vještacima koji su obavili razgovor rekao da je siguran da će uskoro biti pušten.

Pitanje njegovog zakonitog statusa i upravljanja veličinom nedjela koje je počinio zaokuplja ljude općenito već jako dugo. Sigurno je da njegov život više nikada neće biti isti, iako ne može biti izveden pred sud jer je mlađi od 14 godina i ne može dobiti nikakvu kaznenu kaznu.

Dječak ne može završiti u zatvoru za maloljetnike u Valjevu ili Kazneno-popravnom domu u Kruševcu. No, to ne znači, kako se u prvi mah nagađalo, da će biti isporučen.

Centar za socijalni rad izravno će se obratiti liječnicima koji procjenjuju zdravstveno, psihičko i emocionalno stanje dječaka ubojice kako bi utvrdili koji se dodatni oblici zaštite preporučuju. Dragan Vulevi je specijalist socijalnog prava i bivši načelnik Odjela za nadzor u području obiteljsko-pravne zaštite u Ministarstvu rada.

Stručnjaci će se pisanim putem izjasniti predstavlja li dječak opasnost za sebe i okolinu te preporučuju li otvoreni ili zatvoreni oblik zaštite ili povratak u obitelj.

– Zatvorena vrsta osiguranja bila bi hospitalizacija, za što je potrebna suglasnost roditelja. Vulevi pojašnjava da je organ starateljstva ovlašten pokrenuti postupak za donošenje privremene mjere o lišenju roditeljskog prava i djetetu postaviti privremenog staratelja u slučaju da roditelji na to ne daju saglasnost.

To konkretno ukazuje da centar tvrdi da su se roditelji oglušili o zdravstvene preporuke liječnika koje su u najboljem interesu djeteta. Slijedom toga, ako se utvrdi da postoje zakonski razlozi i da obiteljske prilike dovode dijete u opasnost, mogu izgubiti skrbništvo u cijelosti ili čak dio njega dok odlučuju kako postupati s dječakom.

Dijete će za to vrijeme ostati u bolnici jer ovaj postupak ne odgađa liječenje. Po zakonu, privremeni skrbnik može biti centar za socijalni rad ili osoba od povjerenja.

To je još jedna šansa, u slučaju da stručnjaci procijene da dijete nema problema u ponašanju, sredina procijeni da bi ga trebalo smjestiti u organizaciju za mlade sa socijalnim problemima. S obzirom na ozbiljnost kaznenog djela, Vulović smatra da je ova mjera malo vjerojatna zbog otvorenog tipa domova.

No, budući da je za to potrebna i suglasnost roditelja, centar može čak pokrenuti postupak za lišenje roditeljskog prava u slučaju da roditelji ne daju suglasnost.

– Treći izbor je da grupa specijalista kaže da mladiću nije potrebno liječenje i da se on vrati obitelji. Sve u svemu, organ starateljstva dužan je po tačkama izraditi plan podrške starateljima u odgoju djeteta – smislena je Vulević.

O svim ovim mjerama odlučuje Centar za socijalni rad, kao organ starateljstva, a ne sud. Odvjetnička komora Beograda objasnila je da se maloljetnicima mlađima od 14 godina mogu izreći samo odgojne mjere. Riječ je o ukoru za lakše prekršaje, a za teže prekršaje o dodatnom nadzoru – bilo od strane roditelja, posvojitelja ili skrbnika, druge obitelji ili organ starateljstva-slijedi. Također je moguće osigurati dnevni boravak u odgovarajućoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Prema zakonu, osobe s duševnim smetnjama mogu se uputiti u specijaliziranu ustanovu na liječenje i obuku.

– Ova akcija je partner sigurnosnom naporu obveznog mentalnog liječenja i skrbi u dobrotvornoj ustanovi za odrasle počinitelje – ima smisla AKB. – Za ovu situaciju, mladić ostaje u mentalnoj organizaciji dokle god je temeljna, a kada navrši 21 godinu, akcija se može nastaviti u zdravstvenoj ustanovi gdje se završava potrebno liječenje i njega odraslih.

Kod nas je to uglavnom Izvanredna zatvorska klinika u lokalnom zatvoru u Beogradu, koja se naziva i CZ. Centar će pri odlučivanju o dječakovoj daljnjoj sudbini morati uzeti u obzir težinu djela, dječakovu poremećenost socijalnog ponašanja, njegove motive, okolnosti u kojima je živio te ponašanje nakon počinjenog djela.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *