Life

TRAČARA čovjek u kolektivu? Šteta može biti ogromna..

Kada se neistine šire, kleveta tračare prelazi u ozbiljnije vode i više se ne može okarakterizirati kao nedužna laž.
Ugodno radno okruženje i složen odnos s kolegama želja je većine pojedinaca. Međutim, u mnogim je kolektivima primijećeno da su neredi uzrokovani klevetom. Koju štetu to može uzrokovati?
Pozitivna organizacijska klima i zadovoljni zaposlenici važan su paket za uspješno djelovanje organizacije, bilo da je riječ o kolektivu u proizvodnom pogonu, uredu, zdravstvenoj ustanovi ili restoranu.

Jedino je prirodno da će zaposlenici radije i bolje obavljati svoje radne zadatke ako se dobro osjećaju u radnom okruženju. Međutim, na broj na bankovnom računu utječe i zadovoljstvo zaposlenika, a pored toga, ključni faktor je posebno odnos s nadređenima i kolegama. Razumijevanje među članovima kolektiva interes je svake dobre organizacije, gdje su svjesni da nesuglasice mogu duboko utjecati na krajnje rezultate čitave radne zajednice. Činjenica je da će zaposlenici u pozitivnom okruženju biti zadovoljniji i istovremeno motivirani za rad, pa je ključno da se nadređeni ne osvrću.

Kad iskre lete …

Često su nemiri i negativna energija klevete koji odvraćaju radni proces i održavaju iskre u osoblju. Imate li i tračaru u svom kolektivu koja širi glasine, sporove i podriva uspjeh organizacije?

Kako zapravo prepoznati klevetničku osobu u radnom kolektivu?

– Na prvi pogled sa suradnicima se odlično razumije.
– Prijateljska je, stječe samopouzdanje.
– Ona uvijek zna što se događa s kolegama, čak i u privatnom životu.
– Rado dijeli informacije s drugim zaposlenicima.
– Jača informacije i tako ih drži da se ne sukobljavaju.
– Često je uhvatite da laže.
– Na različite načine predstavi iste podatke različitim ljudima.
– Djelatnicima pruža neugodne i neprovjerene informacije iz radnog okruženja, stvarajući strah i nesigurnost.
– Emotivno je nezrela.
– Ima snažnu želju za prihvaćanjem i naklonošću kolega.
– Osjeća se zanimljivo, važno kada nosi glasine.

Kleveta je oblik osobnog napada. Radi se o agresivnom i svjesnom nanošenju štete.

Svojstva tračare

Osobina takvog počinitelja je nisko samopoštovanje i nezadovoljstvo svojim životom. Ako klevetaju o drugim ljudima i njihovom životu, onda bar malo ublažavaju svoju bol i / ili zataškavaju. I posljednje, ali ne najmanje bitno, lakše je izbjeći suočavanje s vlastitim neuspjesima.

Nulta tolerancija za klevete

Stručnjaci savjetuju da je bolje takvim zaposlenicima reći zbogom za dobrobit organizacije. Često se događa da zbog neugodnog radnog okruženja upravo najbolji zaposlenici napuste posao koji nisu uzrokovali probleme i koji su posao odradili izvrsno. Pametno upravljanje je stoga imati nultu toleranciju prema klevetnicima, jer glavni trebaju biti svjesni koliko štete može nanijeti tvrtki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *