MOZAK PRED SMRT PONAVLJA NAJLEPŠE TRENUTKE Šta se dešava čoveku koji UMIRE? Zatvore oči, spremni da vas napuste, a ZAPRAVO…

MOZAK PRED SMRT PONAVLJA NAJLEPŠE TRENUTKE Šta se dešava čoveku koji UMIRE? Zatvore oči, spremni da vas napuste, a ZAPRAVO…

Mnogi ljudi razmišljaju o tome kako izgledaju poslednji trenuci i šta nas čeka nakon smrti. Naučnici su godinama istraživali ovu temu, pokušavajući da razumeju da li umiranje liči na proces uspavljivanja ili da li smo svesni svog nestanka.

Dr. Patrik Stil, specijalista za palijativno zbrinjavanje, ističe da iskustvo umiranja varira od osobe do osobe, uzimajući u obzir faktore poput ličnosti, bolesti, podrške porodice i prijatelja, dužine trajanja bolesti i duhovnosti. Ipak, postoje određene fiziološke promene koje se dešavaju univerzalno.

mozak, internet

Na primer, obrasci disanja mogu se promeniti, postajući brži ili sporiji, a mogu se javiti i periodi s dugim razmacima između udisaja. Dr. Ajmal Zemar, neurohirurg sa Univerziteta u Luisvilu, ističe da ova istraživanja podržavaju ideju da nam život može “proleteti pred očima” dok umiremo.

Kao neurohirurg, Dr. Zemar se suočavao s gubicima i opisuje teškoće u prenošenju vesti o smrti članovima porodice. Ipak, ističe da možemo naučiti da, iako naši voljeni možda imaju zatvorene oči, njihov mozak može ponavljati neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u životu. Ovo istraživanje pomaže u razumevanju fizičkih i emocionalnih procesa koji se dešavaju tokom umiranja.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *