DOBRILA OD SVEKRA NASLEDILA STARI ZANAT, POSLA IMA PREKO GLAVE! Traže se sve veličine – otkriva KAKO JE SVE POČELO!

DOBRILA OD SVEKRA NASLEDILA STARI ZANAT, POSLA IMA PREKO GLAVE! Traže se sve veličine – otkriva KAKO JE SVE POČELO!

Već pola godine, Dobrila Dimitrijević iz Paraćina radi sama u svom domu, ručno izrađujući šumadijske opanke, koji su veoma traženi u narodnoj srpskoj nošnji. Porodica Dimitrijević već decenijama važi za opančarsku porodicu u Pomoravlju, a Dobrila je nastavila ovaj zanat nakon što su preminuli njen suprug i svekar, koji su ranije bili glavni majstori.

Opanak/Ilustracija

Dok je njen suprug bio živ, on je obavljao fizički zahtevniji deo posla, ali sada je sve na Dobrilinim plećima. Ona je odgovorna za svaki korak, od krojenja do završnog detalja, kako bi opanci bili izdržljivi i udobni.

Dimitrijevići su bili poznati po tome što su obuću izrađivali za kulturno-umetnička društva u Pomoravlju, ali Dobrila sada ima i klijente iz drugih delova Srbije, pa čak i iz inostranstva. Nedavno je napravila poseban par za muškarca iz Kanade, koji je želeo da opanak bude kolevka za svoje dete, kako bi potvrdio svoje srpsko poreklo.

Opanci/Ilustracija

Dobrila ističe da je izrada opanaka izuzetno zahtevna, ali i da je veoma zadovoljna što nastavlja porodičnu tradiciju. Iako je nedavno primila penziju, ne namerava da prestane sa ovim poslom, jer joj pruža zadovoljstvo i ispunjenje.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *