Kad osetite da vas jetra boli veliki je crveni alarm: Može biti simptom 10 opakih bolesti koje rapidno uništavaju telo

Kad osetite da vas jetra boli veliki je crveni alarm: Može biti simptom 10 opakih bolesti koje rapidno uništavaju telo

Jetra je ključni organ u ljudskom telu, smešten ispod grudnog koša na desnoj strani stomaka. Ima širok spektar funkcija koje uključuju stvaranje i izlučivanje žuči, metabolizam lipida, proteina i ugljenih hidrata, te skladištenje vitamina, minerala i glikogena. Takođe, jetra igra važnu ulogu u detoksikaciji organizma, eliminaciji toksina i pročišćavanju krvi.

Jetra

Problemi s jetrom mogu biti ozbiljni i često se manifestuju kroz specifične simptome kao što su žutilo kože i beonjača, bol u stomaku, otok, svrab kože, tamna boja urina, bleda stolica, umor, mučnina, gubitak apetita i lako stvaranje modrica. Međutim, bol u jetri može biti teško prepoznatljiv simptom jer jetra nema specifične receptore za bol. Bol se često može osetiti i u prednjem delu stomaka, leđima ili ramenima, u zavisnosti od uzroka problema.

Jetra

Razni uzroci problema sa jetrom mogu uključivati alkoholni hepatitis, cirozu jetre, masnu jetru, virusne hepatitise (poput hepatitisa A, B i C), Fitz-Hugh-Curtis sindrom, Budd-Chiari sindrom, trombozu portalne vene, povrede jetre, rak jetre i infekcije poput apscesa ili cista. Svaki od ovih stanja ima svoje karakteristične simptome i zahteva pravovremenu medicinsku pažnju i negu.

Prepoznavanje simptoma i pravovremeno lečenje ključni su za očuvanje zdravlja jetre i opšteg stanja organizma.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *