Spektakl u svemiru: Uskoro ćete na nebu vidjeti nešto što se doživi samo jednom u životu

Spektakl u svemiru: Uskoro ćete na nebu vidjeti nešto što se doživi samo jednom u životu

U sazviježđu Corona Borealis, udaljenom više od 2.500 svjetlosnih godina, nalazi se zvijezda T Coronae Borealis, koja se priprema za spektakularnu eksploziju. Ova eksplozija će je učiniti jednim od najsjajnijih objekata na noćnom nebu. Astronomi su uzbuđeni zbog ovog događaja, jer će pružiti vrijedne podatke o klasičnim novama, vrstama zvjezdane eksplozije. T Coronae Borealis je poznata po tome što eksplodira svakih 80 godina već najmanje osam stoljeća.

Rebekah Hounsell iz NASA-inog Goddard Space Flight Centra kaže: “Ovo je prilika koja se događa jednom u životu. Nevjerovatno je uzbudljivo biti tako blizu ovog događaja i imati priliku promatrati ga uživo.”

Klasične nove nisu isto što i supernove; one su manje eksplozije koje zvijezdu ostavljaju uglavnom netaknutom, ali oslobađaju ogromnu količinu energije. T Coronae Borealis je binarni sustav koji se sastoji od bijelog patuljka i crvenog diva. Bijeli patuljak privlači materijal s površine crvenog diva, i kada se nakupi dovoljno vodika, dolazi do termonuklearne eksplozije.

Posljednja erupcija T Coronae Borealis dogodila se u februaru 1946. godine. S obzirom na nedavno smanjenje svjetline, naučnici vjeruju da bi nova erupcija mogla nastupiti vrlo uskoro, možda čak prije septembra 2024. godine.

Naučnici su pozvali građanske astronome da pomognu u promatranju ovog događaja kako bi se prikupilo što više podataka. Teleskopi širom svijeta bit će usmjereni prema Corona Borealis kako bi se pratila nova i analizirali njeni sjajni izlasci. Astrofizičar Koji Mukai iz NASA-e ističe: “Rekurentne nove su nepredvidive i često iznenađujuće. Nikad ne znamo kako će se ponašati, ali to je ono što čini ovo istraživanje tako uzbudljivim.”

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *