Znate li kako je nastala bijela čokolada? Priča je veoma interesantna

Znate li kako je nastala bijela čokolada? Priča je veoma interesantna

Ljubitelji bijele čokolade mogli bi se iznenaditi kada saznaju da ona tehnički nije prava čokolada. Razlog za to leži u sastavu – bijela čokolada se pravi samo od kakao maslaca, mlijeka u prahu, šećera, lecitina i ponekad vanilije, ali ne sadrži krutine kakaovca koje tamnoj i mliječnoj čokoladi daju karakterističan okus i boju.

What Is White Chocolate?

Zbog nedostatka kakaove mase, bijela čokolada ima niži sadržaj polifenola i antioksidansa u usporedbi s mliječnom i tamnom čokoladom, što je čini manje zdravom. Nutricionisti stoga preporučuju tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa kao zdraviju opciju.

Bijela čokolada, popularna među mnogima, prvi put je nastala greškom u Nestléu 1930-ih godina. Pokušavajući stvoriti čvrstu verziju prehrambenog dodatka za djecu pod nazivom Nestrovit, Nestlé je slučajno izumio bijelu čokoladu. Kasnije su proizveli nemedicinsku verziju, Milkybar, koja je postala prva bijela čokoladna pločica na tržištu 1936. godine.

How is White Chocolate Made? A Simple Explanation - Pump Street Chocolate

Iako bijela čokolada sadrži kalcij, zbog visokog udjela zasićenih masti, šećera i kalorija, nije nutritivno bogata. Njen visok sadržaj šećera čini je najslađom varijantom čokolade, a mliječna komponenta doprinosi kremastom okusu.

Iako tehnički nije čokolada, bijela čokolada ima jedinstveni, bogat i sladak okus koji mnogi vole, zbog čega je i dalje prisutna na policama trgovina tokom cijele godine .

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *