Naučnici tvrde da je ova žena dokaz da reinkarnacija postoji: Sve što je rekla o prošlo životu ispostavilo se istinito

Naučnici tvrde da je ova žena dokaz da reinkarnacija postoji: Sve što je rekla o prošlo životu ispostavilo se istinito

Dr. K. S. Ravat, koji je obavio poslednji intervju sa Šanti Devi četiri dana pre njene smrti, zapisao je da je ona prvi konkretan i proverljiv dokaz reinkarnacije.

65-67: E. P. Herman, “Did They Live Before?”: Four reincarnation cases, including a brief summary of Shanti Devi (1926-1987), born in Delhi, India. As a little girl in the 1930s she began to claim to remember details of a past life. The case was brought to the attention of Mahatma Gandhi who set up a commission to investigate; a report was published in 1936, followed by two other reports in 1952 and 1994. Mahatma Gandhi, Science And Superstition, Human Oddities, Past Life Regression, Past Lives, Important People, Delhi India, Past Life, Human

Šanti Devi je rođena 1926. godine u Delhiju, Indija. Do svoje četvrte godine nije progovorila, ali kada je počela da govori, pričala je o svom “suprugu” i “deci” u Mathuri, gde je njen “suprug” imao krojački salon. Roditelji su mislili da je sve to plod njene mašte, ali su priče postajale sve detaljnije i uključivale su činjenice koje dete njenog uzrasta nije moglo znati.

Sa šest godina, roditelji su je odveli kod doktora gde je opisala kako je umrla nekoliko dana nakon komplikovanog carskog reza, uključujući i detalje operacije. Kada je imala devet godina, profesor Babu Bishanchand je iz nje “izvukao” ime njenog “supruga”, Pandita Kedarnatha Chaubea, uz obećanje da će je odvesti u Mathuru.

Kada su se Šanti Devi i Kedarnath konačno sreli, ona ga je prepoznala i otkrila intimne detalje koje niko osim njegove preminule supruge nije mogao znati. Gandiji su istražili njen slučaj, formirajući veće od 15 ljudi, uključujući članove medija i parlamenta, koji su zajedno sa Šanti otišli u Mathuru. Tamo je Šanti prepoznala ljude i znamenitosti, te pronašla svoju bivšu kuću.

Njen slučaj izazvao je veliku pažnju, posebno u hinduističkoj Indiji gde je većina ljudi verovala u reinkarnaciju. Na Zapadu su, međutim, skeptični naučnici izrazili sumnje. Ipak, Šveđanin Sture Lönnerstrand, koji je detaljno istražio slučaj, zaključio je da je Šanti jedini dokazani slučaj reinkarnacije do sada. Dr. Ian Stevenson, kanadski naučnik, takođe je potvrdio autentičnost najmanje 24 njenih sećanja nakon intervjua sa mnogim svedocima.

Iako je Šanti nastavila da privlači pažnju mnogih znatiželjnika i naučnika do svoje smrti 1987. godine, ostala je “rastrgnuta” između svog sadašnjeg i prošlog života.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *