SVAKI RODITELJ PRAVI OVU GREŠKU, OVAKO VAS DJECA NIKADA NEĆE SLUŠATI: Evo kako je ispravno, stručnjaci otkrili TRIK

SVAKI RODITELJ PRAVI OVU GREŠKU, OVAKO VAS DJECA NIKADA NEĆE SLUŠATI: Evo kako je ispravno, stručnjaci otkrili TRIK

Deca se loše ponašaju iz raznih razloga, a najčešći je dosada. Shvataju da njihovo ponašanje deluje, pogotovo ako time svaki put dobiju ono što žele. Ponekad je i želja za kontrolom razlog nestašluka, jer dete na taj način pokušava da uspostavi kontrolu. Zato je važno znati kako se nositi s ovim situacijama i kako pravilno raditi s decom.

Bright Side želi olakšati život roditeljima, pa vam predstavljamo 9 saveta kako da sprečite ove dosadne ispade.

  1. Prikažite smireniji pristup situacijama. Deca vole da oponašaju roditelje, pa bi trebalo da im budemo uzor u ponašanju, učeći ih smirenosti. Ako vi vičete na njih, to će im postati uobičajeno.
  2. Pružite im mogućnost izbora kako bi mogli odlučiti šta žele da rade. Prema docentu Angie T. Cranor, davanje detetu izbora pomaže mu da se oseća pod kontrolom. Dakle, ako deca treba da pokupe igračke i operu zube, pitajte ih šta prvo žele da urade.
  3. Uvek imajte grickalice sa sobom. Loše ponašanje ili raspoloženje često je posledica gladi. Ako ste vi i vaše dete napolju, nošenje grickalica može sprečiti potencijalne ispade i održati dete srećnim.
  4. Osvestite ih o mogućim lošim ishodima. „Jer sam tako rekao“ nije dovoljan razlog kada dete pita zašto nešto ne bi trebalo da uradi. Uvek pokušajte da im objasnite šta bi se moglo desiti ako se loše ponašaju i zašto bi neke stvari trebalo izbegavati. Osvestite ih o prirodnim posledicama koje njihovi postupci mogu imati, kako bi kasnije mogli donositi bolje odluke.
  5. Pomozite im da razviju dobru rutinu tako što ćete im pomoći da peru zube i odlaze na spavanje na vreme. Ako želite biti kreativni, možete napraviti mesečni plan. Recite im da, ako prate svoju rutinu tokom celog meseca (ili 1 ili 2 nedelje), dobijaju nagradu po svom izboru.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *