EVO KAKO DA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: I do 20% manji račun uz OVE MALE TRIKOVE

EVO KAKO DA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: I do 20% manji račun uz OVE MALE TRIKOVE

Ljetne vrućine često nas tjeraju da se poslužimo klima-uređajima kako bismo se rashladili, što može rezultirati visokim računima za struju. Prema procjenama Uprave za energetske informacije (EIA), troškovi energije za prosječna kućanstva rastu zbog povećane upotrebe klima-uređaja.

Srećom, postoje načini za smanjenje tih troškova. Jedan od njih, koji je postao popularan na TikToku, predstavila je Kelley Cole. U videu objavljenom 8. jula, Cole, medicinska sestra, savjetuje: “Je li vaš račun za struju previsok?” i nudi jednostavan trik za smanjenje troškova – isključivanje uređaja iz struje kada nisu u upotrebi.

Cole demonstrira kako isključuje razne uređaje u domu svog dečka, uključujući toster, otvarač za konzerve, aparat za kafu, punjače za telefone i električni brijač. Ovaj pristup, poznat kao ‘energetski vampiri’, odnosi se na uređaje koji troše energiju iako nisu u funkciji, ali su još uvijek priključeni u utičnicu.

Isključivanje uređaja može značajno smanjiti potrošnju energije. Cole je prvotno isključivala sve uređaje, uključujući kabelsku kutiju i perilicu, ali je priznala da je to bilo nepraktično. Sada koristi ‘softcore’ pristup, fokusirajući se na manje uređaje poput fena i kuhinjskih aparata, koji su isključeni kada nisu potrebni. Također, isključuje punjače za laptope, iPadove i mobilne telefone kada se ne koriste.

Dok su mišljenja o ovom triku podijeljena, neki komentatori tvrde da im je pomogao uštedjeti na računima za struju. Ministarstvo energetike SAD-a (DOE) također upozorava na ‘energetske vampire’, naglašavajući da uređaji koji ostaju uključeni mogu znatno povećati potrošnju energije i povećati troškove kućanstava.

Preporuka je jasna: isključivanje uređaja iz struje kada nisu u upotrebi može pomoći u smanjenju troškova energije i doprinositi očuvanju okoliša.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *