MLADI U RED0VIMA K0D LJEKARA, SVI SE ŽALE NA UMOR

MLADI U RED0VIMA K0D LJEKARA, SVI SE ŽALE NA UMOR

Prema istraživanju platforme “Zdravo dvadesete,” čak 40% dvadesetogodišnjaka u Srbiji, od kojih su većina devojke, smatra umor i iscrpljenost glavnim problemom. Svaka treća osoba se često prehlađuje, a depresija i anksioznost pogađaju više od 23% mladih u Srbiji.

Skoro četvrtina ispitanika veruje da vodi računa o svom zdravlju, dok skoro polovina kaže da se trudi, ali 30% sebe smatra nemarnim. Većina mladih posećuje preventivne preglede samo kada je to potrebno zbog fakulteta ili posla, 21% ide jednom godišnje, a 17% uopšte ne ide na preglede. Dr Zorica Žikić iz Studentske poliklinike naglašava da mladi imaju pravo na umor jer su oni “specifična uzrasna grupa.” Oni su adolescenti, što podrazumeva sazrevanje i rast.

“Biološki, mladi još nisu potpuno odrasli; oni i dalje sazrevaju i rastu. Endokrinološki sistem je i dalje aktivan, a centralni nervni sistem završava svoj razvoj oko 25. godine. Zamislite taj psihološki razvoj i sve što se očekuje od njih. Očekujemo da se razviju, odluče o karijeri, pronađu posao, školuju se, izgrade zdrave odnose i postanu samostalni. To nije lako,” objasnila je doktorka.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *