Smršao 20 kilograma, a onda saznao užasnu istinu

Smršao 20 kilograma, a onda saznao užasnu istinu

Priča o neimenovanom stanovniku Floride započinje njegovom posetom lekaru zbog nekontrolisanog znojenja, ekstremnog umora, groznice, i bolova. Najviše je zaintrigiralo lekare što je u proteklih godinu dana, bez namere, izgubio 20 kilograma.

Testovi su ubrzo otkrili da je 61-godišnjak zaražen gljivicom Histoplasma capsulatum, koja može preći iz saprofitne u parazitnu fazu, prilagođavajući se organizmu domaćina koristeći zdravo tkivo za ishranu i razmnožavanje. Ova infekcija može zahvatiti pluća i druge organe, a u njegovom slučaju srce, slezinu, i nadbubrežne žlezde.

Lekari su istakli da je srećan što je preživeo, s obzirom na to da ima dijabetes i visok krvni pritisak. Teška infekcija ovom gljivicom može biti smrtonosna ako se ne leči. Prenose je ptice i slepi miševi putem izmeta, a ljudi se mogu zaraziti udisanjem spora iz kontaminirane prašine.

Pacijent je radio kao nadzornik na farmi sa stokom, što je zbunilo lekare jer gljivica nije uobičajena na Floridi, već u dolinama reka Misisipi i Ohajo. Operisan je i prepisana mu je terapija, ali je došlo do komplikacija, pa je završio na intenzivnoj nezi sa anemijom i problemima s bubrezima.

Srećom, oporavio se i pušten je na kućno lečenje. Na kontrolnim pregledima nije imao problematične simptome, a nivo histoplazme u krvi se smanjio.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *