Nutricionista Objavila Tabelu, Evo Kako Da Provjerite Da Li Ste Debeli: Imamo Tačnu Tabelu Za Svaku Visinu ,Sve Preko Ovih Brojki Je Previše

Nutricionista Objavila Tabelu, Evo Kako Da Provjerite Da Li Ste Debeli: Imamo Tačnu Tabelu Za Svaku Visinu ,Sve Preko Ovih Brojki Je Previše

Svi težimo postizanju i održavanju idealne težine – one pri kojoj se osećamo najudobnije, najsvježije, i najprivlačnije, kada nam sva odjeća pristaje savršeno. Međutim, čak i kada dostignemo svoj cilj, često nismo svesni toga, jer nas novi trendovi brzo navedu da poželimo izgubiti još koji kilogram. Tada pribegavamo brzim dijetama koje često ne donose željene rezultate, i tako ulazimo u začarani krug.

Postoji li uopšte neka magična formula za izračunavanje idealne težine? Prema nutricionistkinji Branki Mirković, takva formula postoji, ali upozorava da vaga može zavarati. Čak i osobe koje izgledaju mršavo mogu biti klinički gojazne ako su tokom dijete izgubile mišićnu masu umesto masti.

Zato osobe s dobrim odnosom mišićne mase i masti obično izgledaju zdravo i zategnuto, dok one s više masti, čak i ako imaju manje kilograma, izgledaju mlitavo. Važno je uzeti u obzir i indeks telesne masti, odnosno odnos visine i težine, kao i pridržavanje zdrave ishrane i redovno vežbanje.

Naša sagovornica posebno naglašava da smo svi različiti i da ono što je idealno za jednu osobu ne mora biti idealno za drugu. Ipak, težina može okvirno pokazati da li smo u dobroj formi ili treba obratiti pažnju na ishranu i životne navike.

U priloženoj tabeli možete pronaći svoju idealnu težinu prema građi i visini.

Branka Mirković dodaje da se pojam o idealnoj težini vremenom menjao, naročito u poslednjih 20 godina, pa se danas očekuje da budemo vitkiji nego što je to ranije bilo poželjno. To se posebno odnosi na starije osobe – s godinama se gubi mišićna masa, pa treba postepeno smanjivati težinu i dnevni unos kalorija.

Prava težina za svaku osobu može se tačno odrediti uz pomoć stručnjaka, ali postoji i jednostavan trik koji možete isprobati kod kuće. Ako vam je zglob šake uzan, težina bi trebala biti ispod proseka; ako je zglob srednje širine, težina bi trebala biti u srednjem rasponu; a ako imate širok zglob i atletsku građu, težina može biti u gornjim granicama normalne težine.

Za žene u dobi od 18 do 25 godina, idealna težina je oko 61 kg. U ovom uzrastu metabolizam je obično dobar, ali je preporučljivo redovno vežbati i održavati uravnoteženu ishranu. Žene od 25 do 40 godina trebale bi težiti oko 62,5 kg, uz nešto umjereniju ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Za žene od 40 do 50 godina, idealna težina je oko 64 kg, ali je važno smanjiti unos masnih namirnica jer se metabolizam usporava. Nakon 50. godine, idealna težina je oko 66 kg, uz dalje smanjenje kalorija i održavanje fizičke aktivnosti.

Sve preporuke odnose se na žene prosečne visine od 170 cm. Kako starenje donosi gubitak mišićne mase i usporavanje metabolizma, važno je prilagoditi ishranu i smanjivati unos kalorija s godinama.

Za žene prosečne visine od 170 cm, težina ispod 53,5 kg se smatra nedovoljnom, od 53,5 do 72 kg je normalna, od 72 do 86,5 kg je povećana, dok težina preko 86,5 kg označava prekomernu težinu.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *