U subotu je Mala Gospojina, vernicima se jedan greh nikako ne oprašta: Žene ovo nikako ne smeju da rade

U subotu je Mala Gospojina, vernicima se jedan greh nikako ne oprašta: Žene ovo nikako ne smeju da rade

Mala Gospojina, ili praznik rođenja Presvete Bogorodice, slavi se 21. septembra i spada među najvažnije hrišćanske praznike, označene crvenim slovom u crkvenom kalendaru. Praznik je posebno značajan jer slavi rođenje Bogorodice, koja je, prema hrišćanskom učenju, majka Isusa Hrista i važna figura u pravoslavlju.

Ovaj dan u narodu simbolizuje rađanje, novi početak i radost. U mnogim krajevima Srbije, običaji vezani za ovaj praznik uključuju slavlje, porodična okupljanja i organizaciju vašara. Takođe, uobičajeno je da žene na Malu Gospojinu ne obavljaju kućne poslove, poput pranja veša ili čišćenja, jer se veruje da bi to moglo doneti nesreću. Prema narodnim verovanjima, vedro vreme na ovaj dan predskazuje sunčanu jesen i zimu.

Priča o Presvetoj Bogorodici vezana je za njene roditelje, Joakima i Anu, koji su dugo čekali na potomstvo i u poznim godinama dobili Mariju. Ona je od rane mladosti bila posvećena Bogu, a sa 15 godina joj je arhangel Gavrilo objavio da će roditi Sina Božijeg, Isusa Hrista. Marija je kroz život pratila svog Sina, a nakon njegovog vaznesenja, nastavila je da pomaže bolesnima i siromašnima, živeći još 24 godine.

Mala Gospojina je dan za duhovnu refleksiju, molitvu i poštovanje tradicije.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *