Nova pravila na aerodromima za ručni prtljag: Spremaju se izmjene, OVO NE SMIJETE UNIJETI U AVION

Nova pravila na aerodromima za ručni prtljag: Spremaju se izmjene, OVO NE SMIJETE UNIJETI U AVION

Od 1. septembra 2024. godine na aerodromima Evropske unije stupila su na snagu nova pravila koja se tiču ručnog prtljaga, naročito u vezi sa ograničenjima količine tečnosti. Prema novim propisima, tečnosti u bočicama moraju biti zapakovane u providne kesice, a svaka bočica ne sme prelaziti 100 ml.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), napomenuo je da bi moglo biti dodatnih promena ove jeseni. Trenutno, maksimalna težina ručnog prtljaga iznosi 10 kilograma, a dimenzije su ograničene na 55x40x20 cm, uključujući ručke i točkiće. Putnici takođe mogu nositi jedan lični predmet poput torbice, čija dimenzija mora biti manja od 40x30x15 cm.

Iako ove propisane dimenzije i težine važe za većinu avio-kompanija, low-cost avio-prevoznici često imaju svoje strože kriterijume, pa Seničić savetuje putnike da pre putovanja provere specifična pravila svoje avio-kompanije.

U slučaju prekoračenja dimenzija ili težine, ručni prtljag će biti prihvaćen samo kao predati prtljag, a putnici će morati da se pridržavaju pravila i cena predaje prtljaga. Zbog ograničenog prostora u kabini, može se desiti da se vaš ručni prtljag prebaci u odeljak za prtljag, a nakon sletanja ga možete preuzeti pored stepenica za iskrcavanje.

Važno je napomenuti da putnici iz ručnog prtljaga moraju ukloniti opasne materije, kao što su:

– rezervne litijum-metalne ili litijum-jonske baterije – šibice i upaljači – barometri ili termometri sa živom – uređaji koji proizvode toplotu, poput onih na baterije.

Ove promene zahtevaju od putnika da obrate pažnju na nove propise kako bi izbegli dodatne troškove i neprijatnosti tokom putovanja.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *