CVET KOJI JEDNOSTAVNO NE MOŽE DA SE UNIŠTI: Širi se kao korov, podnosi vrućinu, što ga manje zalivate on sve lepši

CVET KOJI JEDNOSTAVNO NE MOŽE DA SE UNIŠTI: Širi se kao korov, podnosi vrućinu, što ga manje zalivate on sve lepši

Cvet koji izdržava sušu i visoke temperature i ne zahteva često okopavanje može se nazvati “Prkos”. Ovo ime odražava sposobnost biljke da opstane u nepovoljnim uslovima, dok kontinuirano cveta od juna do prvih mrazeva.

cvet prkos, prkos

Prkos procveta još bujnije ako se manje dira i ne obraća mu se previše pažnje. Idealan je za uzgoj u žardinjerama na balkonima, u baštama kao pokrivač zemlje oko ruža, ili u cvetnim gredicama i kamenjarima u vrtu. Za sadnju je najpovoljnije vreme u martu i aprilu, a može se uzgajati iz semena ili sadnica.

Važno je obezbediti dobru drenažu, posebno ako se sadi u saksijama ili drugim posudama. Zalivanje je retko potrebno, naročito tokom letnjih vrućina.

cvet prkos, prkos

Prkos se takođe samostalno razmnožava, pa će se seme koje opadne u vrtu ponovo pojaviti sledeće godine. Uklanjanje ove biljke može biti izazovno jer seme lako rasipa i može biti potrebno nekoliko godina da se potpuno eliminira.

Cvetovi prkosa otvaraju se pod prvim sunčevim zracima i zatvaraju kada pada mrak. Dolaze u različitim bojama, uključujući belu, žutu, narandžastu, ružičastu, crvenu i ljubičastu, a latica može biti talasasta ili ravna.

Cveće, Prkos

Stabljika prkosa je crvenkasto-zelena, sa igličastim, mesnatim listićima, i obično dostiže visinu od 10 do 15 centimetara.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *