NJEGOVO ZANIMANJE: NAJVEĆI SVIH VREMENA! Bio je veći i od same legende o njemu: Bog mi je dao bolest da me podseti da je On broj 1

NJEGOVO ZANIMANJE: NAJVEĆI SVIH VREMENA! Bio je veći i od same legende o njemu: Bog mi je dao bolest da me podseti da je On broj 1

Muhammad Ali je rođen kao Cassius Clay 17. januara 1942. u Luisvilu, SAD. Kasnije je promenio ime nakon što je prihvatio islam 1964. godine. Počeo je svoju boksersku karijeru osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. u Rimu, a četiri godine kasnije postao je svetski prvak u teškoj kategoriji pobedivši Sonnyja Listona.

Muhamed Ali

Ali je poznat po svojoj kontroverznoj ličnosti i izjavama koje su često izazivale reakcije javnosti. Tokom svoje karijere, bio je poznat i po odbijanju da ode u Vijetnamski rat iz religijskih razloga, što je rezultiralo gubitkom titule.

Muhamed Ali, Soni Liston

Njegovi mečevi protiv Joea Fraziera 1971. i 1975. godine, kao i protiv Georgea Formana 1974. godine, smatraju se klasikom u boksu. Bio je prvi bokser koji je tri puta bio svetski prvak (1964-1967, 1974-1978, 1978-1979).

Alijevo suočavanje s Parkinsonovom bolešću je bilo inspirativno. Iako je izgubio sposobnost govora i suočavao se s gubitkom motoričkih funkcija, pronašao je način da se izrazi kroz gestikulaciju, pokrete rukama i izraze lica. Njegova sposobnost da se prilagodi novonastaloj situaciji i pronađe novi način komunikacije govori o njegovoj izuzetnoj volji i snazi duha.

Njegova izjava da mu je Bog dao bolest kako bi ga podsetio da je On broj jedan pokazuje duboku veru i duhovnost koja je bila osnova njegovog života. Ali je svoju bolest prihvatio s dostojanstvom i koristio je kao priliku da inspiriše druge i da pokaže kako se može prevazići i najteži izazov uz vere i odlučnost.

Umro je u bolnici u Feniksu, Arizona, 74 godine, zbog komplikacija respiratornih problema usled Parkinsonove bolesti.

rasizam, neredi, SAD, Muhamed Ali

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *