ŽELJANA POJEDE I DO 75 BUBA DNEVNO JER VERUJE DA JOJ POMAŽU KOD MULTIPLA SKLEROZE: Koriste ih i oboleli od raka, stručnjaci u ŠOKU

ŽELJANA POJEDE I DO 75 BUBA DNEVNO JER VERUJE DA JOJ POMAŽU KOD MULTIPLA SKLEROZE: Koriste ih i oboleli od raka, stručnjaci u ŠOKU

Pacijenti koji se bore s multiple sklerozom (MS) ili kancerom često traže alternativne metode lečenja, a jedna od bizarnijih praksi koja postaje sve popularnija je konzumiranje gorgojo buba, poznatih i kao kineske bube. Iako neefikasna i potencijalno opasna, ova “terapija” privlači pažnju pojedinaca koji pate od ovih bolesti.

gorgojo bube

Na društvenim mrežama, poput TikToka, pojedinci dele svoja iskustva tvrdeći da im je konzumiranje ovih insekata pomoglo. Jedna mlada žena tvrdi da su joj gorgojo bube pomogle u suočavanju s MS-om i da je uzimanje ovih insekata rezultiralo poboljšanjem njenog zdravstvenog stanja.

gorgojo bube

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovakav vid terapije nije samo neučinkovit, već može biti i opasan. Neurolozi ističu da konzumiranje ovih buba nosi rizik od infekcija koje mogu biti posebno opasne za pacijente s MS-om. Pored toga, postoji opasnost od gubljenja dragocenog vremena koje bi trebalo da se iskoristi za lečenje pouzdanim terapijama.

gorgojo bube

Onkolozi takođe ističu da konzumiranje gorgojo buba i drugih alternativnih metoda može biti štetno za pacijente s kancerom. Uprkos mnogim zabludama o alternativnom lečenju, stručnjaci naglašavaju važnost razgovora s lekarom i uzimanje pouzdanih informacija o lečenju.

dr Jelena Drulović, Jelena Drulović

Ukratko, iako neki pojedinci tvrde da im je konzumiranje gorgojo buba pomoglo, stručnjaci upozoravaju da ova praksa nije sigurna niti efikasna, te da pacijenti treba da se oslanjaju na pouzdane medicinske tretmane pod nadzorom stručnjaka.

Smena, Vladimir Kovčin

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *