AKO ZMIJE HOĆE DA VAS UJEDE, SAMO OVA STVAR ĆE VAS ZAŠTITITI OD NJE: Odmah je naučite, SPAŠAVA U SEKUNDI

AKO ZMIJE HOĆE DA VAS UJEDE, SAMO OVA STVAR ĆE VAS ZAŠTITITI OD NJE: Odmah je naučite, SPAŠAVA U SEKUNDI

Na našim prostorima, poskok, riđovka i žutokrug su najopasnije zmije otrovnice koje treba izbegavati i ne izazivati. Možete ih prepoznati po trouglastoj glavi i suženom vratu, što nije slučaj kod neotrovnih zmija.

Zmije retko napadaju ljude osim ako se osećaju ugroženo ili ako ih nagazite. Najopasnije su tokom sezone parenja i kada čuvaju mlade, ali ukoliko se polako udaljite kada ih primetite, verovatno vas neće napasti. Ako ipak dođe do ujeda, ugriz će ostaviti dve male ubodne rane koje ne krvare, ali će se ubrzo javiti crveni prsten koji može postati plavičast, praćen otokom i obamrlošću na mestu ujeda. Simptomi trovanja mogu uključivati slabost, groznicu, vrtoglavicu, otežano disanje i ubrzan puls.

Zmija

Preventivne mere uključuju korišćenje repelenata specijalizovanih za zmije, nošenje duboke obuće, debelih čarapa i dugih pantalona prilikom boravka u prirodi, kao i izbegavanje izazivanja zmija. Takođe, preporučuje se pravljenje jačih koraka kako bi zmija mogla da oseti vibracije i pobegne pre nego što se naiđe na nju.

U slučaju ujeda, osoba treba da miruje, izbegava napore i imobilizuje ugrizeni deo. Hitna pomoć treba da bude pozvana odmah, a ako je moguće, treba zapamtiti izgled zmije kako bi lekari mogli pružiti odgovarajuću negu. Isisavanje rane ustima se ne preporučuje, već je bolje koristiti elastični zavoj i staviti jak rastvor hipermangana na ranu.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *