KAFANA PROPALA, KULTNI DELOVI SKROZ PROMENJENI, A DOMOVI… Ovako danas izgledaju mesta gde je snimljena Žikina Dinastija

KAFANA PROPALA, KULTNI DELOVI SKROZ PROMENJENI, A DOMOVI… Ovako danas izgledaju mesta gde je snimljena Žikina Dinastija

Ekipa novinara portala Kurir posetila je lokacije koje su postale ikonične zahvaljujući filmskom serijalu “Lude godine”, poznatijem kao “Žikina dinastija”, snimljenom pre gotovo pola veka. Te lokacije su i danas predmet interesovanja i sećanja mnogih koji su uživali u humoru Žike Pavlovića, njegovog prijatelja Milana Todorovića, Marije i Bobe, kao i njihovog sina Miše.

Jedno od značajnih mesta je zgrada u centru Beograda u kojoj je Marija živela sa roditeljima u prvom delu serijala. Stan na prizemlju, iz kojeg je Marija komunicirala sa Bobom preko prozora, danas je u privatnom vlasništvu, pa novinari nisu mogli da vide unutrašnjost. Spoljašnjost zgrade je ostala nepromenjena.

Gimnazija koju je Marija pohađala, zapravo Osnovna škola “Kralj Petar Prvi”, takođe je posetila ekipa. Ova škola je najstarija srpska škola, osnovana 1718. godine, i poznata je po mnogim poznatim đacima koji su obeležili srpsku istoriju.

Vila na Dedinju u kojoj su živeli Milan i Jelena u kasnijim delovima serijala je dobro poznata javnosti. Iako je u privatnom vlasništvu, često se iznajmljuje za potrebe snimanja filmova i serija.

Žikini stanovi su se nalazili na skromnijim lokacijama, kao što su naselje Braće Jerković i blokovi na Novom Beogradu. Stan u bloku 23 na Novom Beogradu, koji je Žika ustupio unuku Miši, takođe je posetila ekipa novinara.

Posebno je zanimljivo da je kafana u kojoj su se Milan i Žika prvi put napili i sprijateljili se ostala gotovo nepromenjena. Danas je to simbol prošlih vremena, dok je druga kafana na tom mestu zatvorena.

Iako su se neka mesta promenila tokom godina, kao što je kej na kom je Žika “fatao ribe”, sada transformisan u elitno naselje Beograd na vodi, ostaje činjenica da su lokacije iz “Žikine dinastije” ostavile neizbrisiv trag u sećanjima generacija koje su odrasle uz ovaj filmski serijal.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *