SAMI PROVJERITE DA LI IMATE LOŠ IMUNITET: Ovo je 6 znakova oslabljenog imuniteta, znak broj 4 je najčešći

SAMI PROVJERITE DA LI IMATE LOŠ IMUNITET: Ovo je 6 znakova oslabljenog imuniteta, znak broj 4 je najčešći

Oslabljen imunitet može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući loše životne navike, neurednu prehranu i prekomjerni stres. Kada je imunitet oslabljen, tijelo postaje podložnije infekcijama, a oporavak od bolesti postaje sporiji.

Uzroci oslabljenog imuniteta mogu uključivati:

  • Lošu higijenu
  • Kronični stres i umor
  • Nedostatak sna
  • Prekomjernu konzumaciju alkohola i pušenje
  • Lošu prehranu, koja ne osigurava dovoljno vitamina i minerala potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma.

Znakovi oslabljenog imuniteta mogu uključivati stalni umor, bolove u zglobovima, probavne probleme, pojavu herpesa na usni, česte infekcije, kao i duži oporavak od bolesti nego što je uobičajeno. Takođe, osobe s oslabljenim imunitetom mogu imati teže zacjeljivanje rana, promjene na koži i opadanje kose.

Da bi se ojačao imunitet, važno je posvetiti pažnju zdravim navikama, kao što su redovna tjelesna aktivnost, zdrava i uravnotežena prehrana, adekvatan unos vitamina, izbjegavanje stresa, kao i dovoljno sna. Takođe, tehnike opuštanja poput meditacije i masaže mogu pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema.

Korištenje antibiotika također može negativno utjecati na imunitet, posebno ako se koristi prečesto, jer to može dovesti do otpornosti bakterija na lijekove, čime tijelo postaje manje sposobno boriti se protiv infekcija.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *