HIT IZ DRUGOG PUTA! “Zumbule” prvo otpevala pevačica koja se povukla sa scene: Evergrin Dragane Mirković, 1984. snimila Nera

HIT IZ DRUGOG PUTA! “Zumbule” prvo otpevala pevačica koja se povukla sa scene: Evergrin Dragane Mirković, 1984. snimila Nera

Pesma “Opojni su zumbuli”, koju je Dragana Mirković snimila 1994. godine, postala je izuzetno popularna i ostala je hit i dan-danas.

Dragana Mirković, koncert

Međutim, malo ko zna da je ova pesma pre toga već snimljena pod nazivom “Hej Osmane” 1985. godine, kada ju je izvela Nariman Nera Mahmud, bivša članica pop grupe Aska. Iako verzija Nerine pesme nije postigla veliku popularnost kao Draganina, i dalje se može naći na internetu, sa drugačijim tekstom ali istom melodijom i aranžmanom.

Nera Mahmud ima zanimljivu biografiju – po ocu je Iračanka, a po majci Srpkinja, i studirala je teoriju muzike. Postala je članica grupe Aska 1983. godine, a godinu kasnije sa njima snimila pop album “Katastrofa”. Nakon napuštanja grupe, krenula je u solo karijeru i nastupala na raznim festivalima širom zemlje.

Pored pesme “Hej Osmane”, neke od njenih poznatih pesama su “To sam ja”, “Dobro došli” i druge. Krajem 90-ih se povukla sa javne scene.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *