Ako brojke na aparatu pređu ovu granicu, sljedeće NAMIRNICE su PRVA POMOĆ za visok krvni pritisak

Ako brojke na aparatu pređu ovu granicu, sljedeće NAMIRNICE su PRVA POMOĆ za visok krvni pritisak

Nekada se smatralo da visok krvni tlak pogađa samo starije ljude, ali danas sve više mlađih ljudi pati od ovog problema. Kada se brojevi na mjeraču pritiska podignu iznad normalnih granica (sistolički 120 mmHg i ispod, dijastolički 80 mmHg i ispod), to može izazvati paniku. Povećanje krvnog tlaka kod mlađih pacijenata često prati i porast srčanih udara, što se pripisuje lošem načinu života, prekomjernoj težini ili nedostatku fizičke aktivnosti. Ako primijetite da često imate visok krvni tlak, važno je posjetiti svog liječnika. Evo nekoliko savjeta kako prirodno smanjiti tlak:

Preporučuje se dijeta koja je zdrava za srce svima koji pate od visokog krvnog tlaka, uključujući i one koji uzimaju lijekove. Studije su pokazale da uključivanje određenih namirnica bogatih kalijem i magnezijem može smanjiti krvni tlak. Lisnato povrće, bobičasto voće, pasulj, sočivo, sjemenke, masna riba, agrumi i šargarepa su neke od namirnica koje mogu pomoći u održavanju optimalnih razina krvnog tlaka.

Bijeli luk je također pokazao svoju efikasnost u smanjenju krvnog tlaka i jačanju imunološkog sistema.

Neki od korisnih namirnica za snižavanje krvnog tlaka uključuju agrume, losos, blitvu, sjemenke bundeve, pasulj, sočivo, bobice, amarant, pistacije, šargarepe, celer, paradajz, brokulu, grčki jogurt, određene biljke i začine, chia i lanene sjemenke, ciklu, spanać.

Kada je u pitanju čaj, kamilica, lavanda, ruža i hibiskus su neki od najboljih čajeva preporučenih za osobe s visokim krvnim tlakom, zbog njihove sposobnosti da snize pritisak i poboljšaju zdravlje srca.

Također je važno redovno vježbati, smanjiti unos soli, alkohola, kofeina i nikotina kako biste kontrolirali visoki krvni tlak. I naravno, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom!

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *