Najpreciznija računica: Izračunajte svoju idealnu težinu u odnosu na visinu i godine

Najpreciznija računica: Izračunajte svoju idealnu težinu u odnosu na visinu i godine

Postoji nekoliko formula koje mogu pomoći u određivanju idealne tjelesne težine za pojedinca, a ne samo standardnog indeksa tjelesne mase (BMI). Iako je BMI poznat i često korišten, nije uvijek precizan jer ne uzima u obzir konstituciju tijela i druge faktore poput godina. Jedna od preciznijih formula je Krefova formula, koja uzima u obzir visinu, težinu, godine i konstituciju tijela.

Prema Krefovoj formuli, postoji tri tipa građe tijela: prosječna, srednja i sitna. Na primjer, za osobu prosječne građe visine 165 cm i starosti 30 godina, idealna tjelesna težina može se izračunati kao (visina u cm – 100) + (starost / 10) x 0.9. Za osobu srednje građe iste visine i dobi, formula bi bila ista, ali bi se rezultat pomnožio sa 1.1 kako bi se uzela u obzir srednja građa. Za osobu sitne građe isti postupak vrijedi, ali se rezultat ponovno pomnoži sa 0.9.

Pored Krefove formule, obim struka također može biti pokazatelj tjelesne kompozicije. Obim struka jednak polovini visine ili manji smatra se normalnim, dok je veći obim struka od bokova znak prekomjerne težine. Za preciznije mjerenje, možete podijeliti obim struka sa obimom kukova. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, gojaznost se definira kao odnos veći od 0.9 za muškarce i 0.85 za žene.

Dakle, kombinacija Krefove formule i mjerenja obima struka može pružiti bolji uvid u idealnu tjelesnu težinu i nivo masti u tijelu, što je važno za održavanje zdravlja i kondicije.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *