PAROVI U OVOM RUSKOM PLEMENU PRVI PUT VODE LJUBAV NA ŠOK NAČIN, A SVEKRVA IM SVE SPREMA: Žive u kućama od kostiju na -50

PAROVI U OVOM RUSKOM PLEMENU PRVI PUT VODE LJUBAV NA ŠOK NAČIN, A SVEKRVA IM SVE SPREMA: Žive u kućama od kostiju na -50

Na severnoj obali Sibira u Rusiji postoji drevno pleme koje se zove Nenci, koje je uspelo da zadrži svoj nomadski način života uprkos modernizaciji društva. Iako ih je manje od 44.000, ovaj narod se odlikuje svojom izdržljivošću, živeći u ekstremno hladnim uslovima. Njihova svakodnevica privlači pažnju zbog jedinstvenog načina života.

Nenci, Pleme Nenci

Nenci se mogu podeliti u dve glavne grupe – Šumske Nence i Tundrske Nence, koji dele sličnu kulturu uprkos različitim teritorijama koje naseljavaju. Njihov način života se oslanja na lov i uzgoj irvasa, koji im omogućava da prežive u ekstremnim uslovima. Imaju duboko ukorenjene šamanske i animističke verovatnoće, koje naglašavaju poštovanje prema prirodi.

Nenci, Pleme Nenci

Međutim, Nenci su suočeni sa novim izazovima, posebno zbog uticaja naftne industrije na njihovu tradicionalnu ekonomiju, koja se oslanja na ribolov i uzgoj irvasa. Irvasi su ključni za njihov opstanak, pružajući im hranu, odeću i materijale za domove.

Nenci, Pleme Nenci

Njihovi domovi su šatori od kostiju i kože, koji pružaju izuzetnu toplotnu izolaciju i omogućavaju im da prežive i u najekstremnijim uslovima. Njihov način života zahteva svakodnevne aktivnosti, posebno brigu o irvasima i prikupljanje hrane.

Nenci, Pleme Nenci

Svadbene ceremonije su posebno važne u nenečkoj kulturi, sa tradicionalnim obredima i ritualima koji se razlikuju u zavisnosti od područja i društvenog statusa porodica. Brak se obično sklapa kroz sistem ponude, gde se nakon pregovora i dogovora mladoženja obavezao da isplati miraz za mladu

Nenci, Pleme Nenci.

Nenci se suočavaju sa izazovima prilagođavanja klimatskim promenama i ekonomskim promenama, ali nastavljaju da čuvaju svoj jedinstveni način života i tradiciju.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *