“MI SMO OPKOLJENI”! Makronovi žandarmi ne mogu da uspostave red u Novoj Kaledoniji, raste broj mrtvih, očaj vlasti, TURISTI GLADNI

“MI SMO OPKOLJENI”! Makronovi žandarmi ne mogu da uspostave red u Novoj Kaledoniji, raste broj mrtvih, očaj vlasti, TURISTI GLADNI

Gradonačelnica Numee, Sonja Lagard, izjavila je da je situacija u prestonici Nove Kaledonije “pod opsadom” nakon nekoliko dana nasilja u kojima je stradalo šest ljudi. Tokom nemira, zapaljene su javne zgrade, a čak i dolazak stotina francuskih žandarma nije uspeo da stabilizuje situaciju.

Nemiri su izbili nakon što su poslanici francuskog parlamenta izglasali ustavne promene koje omogućavaju većem broju Francuza da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji. Lokalno domorodačko stanovništvo je to protumačilo kao smanjenje svog političkog uticaja, što je izazvalo proteste.

Nova Kaledonija

Pored brojnih materijalnih šteta, stradalo je i šest osoba, uključujući i dvoje policajaca. Bezbednosne snage su pokrenule operaciju za povratak kontrole nad ključnim putevima, ali se nasilje i dalje nastavlja.

Nova Kaledonija

Vanredno stanje je proglašeno, uključujući policijski čas tokom noći i zabranu okupljanja, prodaje alkohola i nošenja oružja. Situacija je dovela do zastoja na međunarodnom aerodromu, gde je zarobljeno oko 3.200 putnika.

Nova Kaledonija

Osim diplomatskih tenzija između Francuske i Azerbejdžana zbog podrške Francuske nezavisnosti Nove Kaledonije, situacija je takođe podstakla i širenje dezinformacija putem onlajn kampanja.

Nova Kaledonija

Ovo je još jedan izazov u dugotrajnom sporu oko nezavisnosti Nove Kaledonije, gde su održana tri referenduma o nezavisnosti. Prva dva referenduma su završena odlukom za ostanak pod francuskom kontrolom, dok su lokalne stranke koje podržavaju nezavisnost bojkotovale treći referendum.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *