NALETELA SAM NA NJEGA I NJEGOVU DEVOJKU DOK SAM GURALA DETE U KOLICIMA: Bolne ispovesti žena iz Srbije o tome zašto su se razvele

NALETELA SAM NA NJEGA I NJEGOVU DEVOJKU DOK SAM GURALA DETE U KOLICIMA: Bolne ispovesti žena iz Srbije o tome zašto su se razvele

Istraživanja su pokazala da razvod braka spada među najstresnije životne događaje, a to potvrđuju i iskustva žena iz Srbije koje su prošle kroz tu bolnu situaciju. U njihovim iskrenim pričama o razvodu, otvaraju se o osećajima tuge, beznađa i straha od budućnosti, posebno kada su deca u pitanju. Kroz svoje priče, deluju kao da žele da podele svoje iskustvo i naučene lekcije s drugima koji prolaze kroz slične teškoće.

razvod, brak

Iva (40) iz Beograda

Kad je došao u bolnicu samo dan nakon porođaja da mi saopšti nešto strašno, shvatila sam da, ako nije bio sposoban da tada stavi nas dvoje ispred svojih problema, nikad neće. Taj trenutak kad je otišao iz porodilišta ostao je urezan u mom sećanju.

I pored svega, odlučila sam dati sve od sebe da spasim brak nakon porođaja. Godinu dana smo pokušavali, živeli razdvojeno, a ja sam u tom periodu izgubila mnogo kilograma, ali na kraju sam shvatila da on nema nikakvo rešenje za nas, ni emotivno ni finansijski. Nije radio, nije tražio posao, već je pričao o stvarima koje nisu bile realne. Osećala sam se poniženo, a prvu godinu deteta sam provela sama, bez sna i podrške, ali miris moje bebe me je držao normalnom koliko-toliko.

Nakon tog razgovora, kada sam ga pitala šta dalje, a on samo slegnuo ramenima, donela sam odluku da prekinem. Uskoro nakon toga, slučajno sam ga srela na moru s njegovom “devojkom”, dok naš brak još nije bio formalno okončan. Bilo je nadrealno, moje dete je spavalo u kolicima, a ja sam ih sasvim slučajno srela. Bilo je mnogo razloga zbog kojih taj brak ne bi opstao, čak i da se to nije dogodilo. Ne kajem se mnogo, osim što žalim što nisam donela pametniju odluku ranije.

razvod, brak, svađa

Marija (43) iz Niša

 

Moja situacija nije bila tipična – nisam se razvela zbog prevare, zlostavljanja ili kockanja. Razvela sam se jer smo jednostavno prestali da razgovaramo. Zvuči čudno, ali tako je bilo. Čovek s kojim sam bila duboko zaljubljena, s kojim sam putovala i osnovala porodicu, postao je stranac. Dugo sam to odbijala da prihvatim, zatvarala se u druge aktivnosti, trudeći se da zanemarim prazninu među nama. Ali kad je došla korona, bili smo primorani da se suočimo sa sobom i shvatim koliko smo se udaljili.

Shvatila sam da život prosto proždire našu vezu. Radili smo, brinuli se o deci, jurili na sve strane, ali više nismo imali ništa zajedničko. Nije bilo svađa ni mržnje, samo praznine. Pokušali smo da to popravimo, ali nije išlo. Onda sam shvatila da bih mogla biti s nekim drugim i da to želim. To je bio znak. Na kraju smo se razišli mirno, jer smo oboje osećali isto, samo što on nije mogao da to prizna.

Ponekad mi je još teško zbog svega, jer je besmisleno što smo dozvolili da se to desi. Ljubav zaista mora da se neguje, ništa ne dolazi samo od sebe. Kao što mi je jednom rekla prijateljica – kako izgleda tvoj utorak u novembru, takav ti je život i brak. Mi to nismo shvatili na vreme.

par, krevet, raskid, spavaća soba, veza, brak, razvod

Tijana (43) iz Novog Sada

 

Kada se razvodite, nemojte poput mene impulzivno napustiti dom sa malim detetom i provedite naredne godine lutajući od jednog iznajmljenog stana do drugog. Važno je da temeljito pripremite teren pre nego što odete. Iako su oba braka donela fantastičnu decu, to je bilo sve što sam iz njih izvukla. Iz prvog braka sam otišla jer nije bilo zajedništva, završili smo kao stranci. Nije mi bilo prihvatljivo da živim takvim životom. Kasnije sam se ponekad pitala da li sam donela pravu odluku, ali znam da jesam, samo su koraci bili pogrešni. Moglo je biti mnogo manje bolno. Naučila sam nešto iz ovog iskustva, ali izgleda da još uvek imam lekcije koje treba da naučim.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *