SVI PRAVIMO OVU VELIKU GREŠKU SA BOJLEROM, A MOŽE NAS UBITI: Stučnjak upozorio da može doći do velike eksplozije

SVI PRAVIMO OVU VELIKU GREŠKU SA BOJLEROM, A MOŽE NAS UBITI: Stučnjak upozorio da može doći do velike eksplozije

Prema Arsenu Petroviću, inženjeru elektrotehnike i serviseru bojlera, eksplozija bojlera na Čukaričkoj padini koja je rezultirala požarom i povredom 11 ljudi, uključujući troje dece, uzrokovana je problemom sa cevima unutar bojlera. Petrović objašnjava da su uobičajeno metalne cevi u bojlerima zamijenjene plastičnim kod pojedinih proizvođača. Kada se plastične cevi koriste umjesto vodootpornih, postoji rizik da se plastika istopi i začepi sigurnosni ventil, što može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Pritisak unutar bojlera raste sa povećanjem temperature ključanja vode, posebno ako je pritisak dostigao 9 bara, što može rezultirati temperaturom ključanja od 160 stepeni Celzijusa. Petrović ističe da takve eksplozije mogu biti strašne jer mogu uništiti sve pred sobom.

U ovom konkretnom slučaju, kombinacija plastičnih cevi i dugotrajnog rada bojlera bez adekvatnog održavanja doprinijela je tragediji. Petrović napominje da je bojler najvjerojatnije radio duže od 20 sati bez prestanka i da je možda ispuštao znakove upozorenja koje stanari nisu čuli ili prepoznali.

Kada je u pitanju održavanje bojlera, Petrović savjetuje da je važno da bojler radi samo po potrebi radi sigurnosti, a ne zbog navodne uštede kao što neki majstori preporučuju. On naglašava da je jedan od ključnih savjeta da se bojler isključi prije kupanja kako bi se izbjegli potencijalni rizici, s obzirom da se u prošlosti dogodilo mnogo slučajeva smrti zbog kupanja sa upaljenim bojlerom.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *