STIGLO OBJAŠNJENJE! Evo kako je došlo do masovnog nestanka struje u regionu – 3 faktora dovela do NEVIĐENOG KOLAPSA

STIGLO OBJAŠNJENJE! Evo kako je došlo do masovnog nestanka struje u regionu – 3 faktora dovela do NEVIĐENOG KOLAPSA

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović izjavio je da je nedavni kvar na elektroenergetskom sistemu Balkana bio regionalnog karaktera, uzrokujući prekid napajanja strujom u više zemalja, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu te značajan deo Hrvatske. Kvar je nastao usled velikog opterećenja i naglog porasta potrošnje zbog visokih temperatura koje su smanjile efikasnost vazdušnog hlađenja vodova.

Dalekovod, Struja

Ivan Asanović, izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), izjavio je da se intenzivno radi na normalizaciji rada elektroenergetskog sistema i uspostavljanju redovnog snabdevanja električnom energijom za sve potrošače u Crnoj Gori. Takođe je naglasio da se paralelno s tim radi na rešavanju problema i obezbeđenju napajanja energijom u saradnji s kolegama iz susednih zemalja.

Struja je već vraćena u neke gradove poput Podgorice i Budve, dok se radi na postepenom ponovnom uspostavljanju snabdevanja u drugim delovima Crne Gore. Ova situacija je takođe zahvatila veći deo Dalmacije u Hrvatskoj, kao i nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i Albaniji.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *