Neurolog sa VMA upozorava sve Srbe: Ovo piće nikako ne smete piti tokom leta, razara srce i loše utiče na mozak

Neurolog sa VMA upozorava sve Srbe: Ovo piće nikako ne smete piti tokom leta, razara srce i loše utiče na mozak

Profesor dr Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju VMA i predsednik Društva neurologa Srbije, nedavno je istakao važne savete o tome kako se nositi sa ekstremnim letnjim temperaturama i pravilnom korišćenju klima uređaja.

Tokom gostovanja na TV “Prva”, prof. dr Raičević je naglasio da visoke temperature negativno utiču na sve ljude, posebno na one sa većim zdravstvenim problemima kao što su oboljenja krvnih sudova mozga i srca. Objasnio je da ekstremne temperature mogu dovesti do nedostatka kiseonika i pada krvnog pritiska, što dodatno opterećuje organizam. Savetovao je izbegavanje boravka napolju od 10 do 16 časova kada je UV zračenje najjače, kao i redovan unos negazirane vode kako bi se izbegla dehidratacija.

Čaša, Alkohol, Piće

Posebno je upozorio na štetnost gaziranih pića tokom letnjih dana, navodeći da određeni joni u njima mogu izazvati poremećaje srčanog ritma. Preporučio je negaziranu vodu kao najbolji izbor pića za hidrataciju, ističući da alkohol dodatno širi krvne sudove i smanjuje potrošnju kiseonika u mozgu i srcu, te da je stoga izuzetno opasan tokom ekstremnih temperatura.

Na pitanje da li su glavobolje koje se javljaju tokom vrelih dana posledica vrućina, prof. dr Raičević je potvrdio da jeste, naglašavajući da visoke temperature remete san i menjaju jonizaciju atmosfere.

Dr Ranko Raičević

Govoreći o korišćenju klima uređaja, prof. dr Raičević je istakao da je njihova svrha rashlađivanje prostora, a ne stvaranje uslova kao da smo na znatno hladnijim mestima. Preporučio je postepeno prilagođavanje organizma na promene temperature i naglasio važnost održavanja razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature na maksimalno pet do šest stepeni.

Profesor dr Ranko Raičević je svojim savetima očigledno izazvao pažnju javnosti, upozoravajući na važnost pravilnog ponašanja tokom letnjih meseci radi očuvanja zdravlja i dobrobiti organizma.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *