Kad se veš ofarba u mašini: Trik da vratite stvarima prvobitnu boju!

Kad se veš ofarba u mašini: Trik da vratite stvarima prvobitnu boju!

Nije teško zagubiti tamni predmet u moru belog veša i ofarbati sve svetle stvari. Crvena čarapa ili majica često uzrokuju ružičasto rublje, dok crna majica u otkuvavanju može rezultirati plavo-sivim vešom.

Foto: Thinkstock

Do ovakvih nezgoda dolazi jer većina odeće jarkih boja otpušta boju na visokim temperaturama, naročito nova garderoba. Zato je važno šareni veš odvajati na tamnije i svetlije šareno i prati ih odvojeno.

Ako vam se slučajno bojenje dogodi, prvo proverite etiketu na komadu kojem želite vratiti boju. Ako piše da predmet ne sme da se izbeljuje (znak trougla sa slovom X), izbegavajte izbeljivanje. Beli veš od 100% pamuka, poput posteljine, peškira i donjeg veša, obično podnosi izbeljivanje.

Foto: Profimedia

Potopite obojeni veš u vodu s malo izbeljivača, ostavite 15-30 minuta, a zatim operite ponovo na brzom programu s duplim ispiranjem.

Za osetljivu odeću koja ne podnosi izbeljivač, u sledeće pranje dodajte krpice za izvlačenje boje ili tečnost za uklanjanje mrlja u odeljak za prašak, i operite veš na uobičajen način.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *