BOJLER I MAŠINU UKLJUČUJTE NOĆU, A MALE UREĐAJE… Ovo su TRIKOVI koji mogu da vam smanje račun i za NAJMANJE 2.000 DINARA! (FOTO)

BOJLER I MAŠINU UKLJUČUJTE NOĆU, A MALE UREĐAJE… Ovo su TRIKOVI koji mogu da vam smanje račun i za NAJMANJE 2.000 DINARA! (FOTO)

### Poskupljenje struje i saveti za uštedu

Najavljeno povećanje cena električne energije u Srbiji nateralo je mnoge građane da razmišljaju o štednji. Iako iz EPS-a najavljuju poskupljenje struje od 20 do 40 odsto, predsednik Srbije je negirao da će cene “otići u nebesa”. Bez obzira na to, važno je znati kako da smanjite potrošnju.

### Saveti za uštedu električne energije

Klima-uređaj
Tokom letnjih meseci, klima uređaj je neophodan, ali troši mnogo energije. Preporučuje se podešavanje termostata na višu temperaturu, na primer 25 umesto 23 stepena, čime se štedi 3 do 5 odsto energije.

Klima Uređaj, Klima Uređaji, Loznica

Šporet
Kuvanje, naročito u višečlanim porodicama, troši puno struje. Ključni saveti su da se rerna ne otvara tokom pečenja i da se peče više jela odjednom. Takođe, isključite rernu ranije i koristite toplotu preostalu dok se hladi. Veličina šerpe treba da odgovara veličini ringle, a šerpe s debljim dnom čuvaju energiju.

Šporet

Veš-mašina i mašina za sudove
Ove uređaje koristite samo kada su potpuno puni, jer troše istu količinu energije bez obzira na količinu prljavih stvari. Takođe, uključujte ih po jeftinoj struji kako biste dodatno uštedeli.

veš mašina, pranje, čišćenje

Frižider
Vrata frižidera nikada ne treba držati dugo otvorena, jer uređaj troši dodatnu struju da bi se vratio na potrebnu temperaturu.

Frižider, čovek

Sijalice
Gašenje sijalica značajno štedi energiju, a još bolja opcija je zamena običnih sijalica štedljivim LED sijalicama.

LED sijalice, Hangar

Bojler
Bojler je jedan od najvećih potrošača struje. Zagrevajte vodu noću kada je struja jeftinija. Redovno čistite bojler od kamenca jer kamenac usporava zagrevanje i povećava potrošnju. Iako neki stručnjaci preporučuju stalno uključivanje bojlera, drugi savetuju da se isključuje kada nije u upotrebi.

bojler

Ostali uređaji
Manji uređaji treba isključivati iz struje kada se ne koriste. Računar troši najviše struje, pa barem isključite monitor ako računar ne gasite. Mikrotalasna, televizor, punjači i ketleri troše struju čak i kada su samo uključeni u utičnicu, pa ih isključujte kada ih ne koristite.

Mikrotalasna

### Saveti iz EPS-a
EPS savetuje građane da obrate pažnju na potrošnju i predlaže načine za uštedu. Na primer, laptop uključen u utičnicu troši oko 87,6 kWh godišnje, dok mikrotalasna troši skoro 24,96 kWh godišnje. Veš-mašina i šporet s električnom pločom za kuvanje su među najvećim potrošačima. Ukoliko uključujete veš-mašinu po jeftinoj struji, mesečno možete uštedeti do 2.000 dinara.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *