OOPASNA ZARAZA HARA SRBIJOM, A NEMANJA (7) JE ZBOG NJE IZGUBIO SVE FUNKCIJE: Ostao nepokretan sa oštećenjem mozga, ovo su simptomi

OOPASNA ZARAZA HARA SRBIJOM, A NEMANJA (7) JE ZBOG NJE IZGUBIO SVE FUNKCIJE: Ostao nepokretan sa oštećenjem mozga, ovo su simptomi

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, od 24. do 30. juna registrovano je 15 novih slučajeva malih boginja. Najviše novih slučajeva zabeleženo je u Beogradu i Novom Pazaru. Od početka godine do 30. juna, potvrđeno je ukupno 150 slučajeva morbila.

Većina građana ne shvata ozbiljnost epidemije, ali postoje pojedinci koji su osetili posledice ove opasne bolesti. Nemanja Ljutić (7) je kao beba oboleo od morbila i sada se bori sa teškim oštećenjem mozga. Njegova majka je izrazila ogorčenje zbog neodgovornosti društva prema vakcinaciji.

Nemanja Ljutić

Nemanja je kao šestomesečna beba zarazio se na Institutu za majku i dete, gde je boravio zbog rutinske procedure. Sa tri godine razvija subakutni sklerozirajući panencefalitis, što je posledica preležanih morbila. Njegova majka apeluje na roditelje da vakcinišu svoju decu kako bi ih zaštitili od teških posledica.

U Beogradu je do sada registrovano 88 slučajeva morbila, dok je u Novom Pazaru zabeleženo 23 slučaja. Male boginje su se pojavile i u drugim gradovima poput Novog Sada, Bora, Valjeva, Mionice, Vranja, Južnobanatskog okruga, Niša, Loznice i Krupnja.

boginje, male boginje

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili respiratornim kapljicama. Period inkubacije traje od 7 do 18 dana, a simptomi uključuju visoku temperaturu, sekreciju iz nosa, kašalj, konjunktivitis i makulopapulozne ospe. Komplikacije su češće kod male dece i starijih odraslih, a mogu uključivati zapaljenje pluća, srednjeg uha, dijareju, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Srbija nije postigla dovoljan obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom, što je dovelo do ponovne pojave epidemije. Obuhvat vakcinacijom u drugoj godini života iznosio je 84,5%, a pre upisa u prvi razred 91%, što je nedovoljno da bi se izbegla epidemija.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *