“KLIME SU PREGREJANE, DOVOLJNA JE JEDNA VARNICA DA EKSPLODIRAJU!” Stručnjaci apeluju: Pazite na temperaturu i obavezno radite OVO!

“KLIME SU PREGREJANE, DOVOLJNA JE JEDNA VARNICA DA EKSPLODIRAJU!” Stručnjaci apeluju: Pazite na temperaturu i obavezno radite OVO!

Nakon nedavne eksplozije klime u stanu na Kanarevom brdu koja je izazvala požar, postavlja se pitanje kako pravilno koristiti klima uređaje radi sigurnosti i efikasnosti rashlađivanja prostorija. Građani sve više koriste klime i ventilatore tokom letnjih meseci zbog visokih temperatura i toplih udara.

Stručnjaci ističu da spoljne jedinice klima uređaja mogu dostići veoma visoke temperature, naročito tokom sunčanih dana kada je temperatura spolja preko 50 stepeni Celzijusa. Ovo može dovesti do zagrevanja komponenti, uključujući freon R-32, koji je zapaljiv. Stručnjaci savetuju redovno održavanje klima uređaja, naročito pre letnje sezone, kako bi se smanjio rizik od problema kao što su pregrevanje ili mogućnost paljenja.

Zlatan Mišić

Zlatan Mišić, električar, naglašava važnost godišnjeg servisa klima uređaja koji obuhvata čišćenje kako unutrašnjih tako i spoljnih delova jedinica. Preporučuje se da se klima uređaji podešavaju na oko 10 stepeni niže od spoljne temperature kako bi se održala efikasnost bez prevelikog opterećenja uređaja.

Ove mere, prema stručnjacima, mogu značajno smanjiti rizike povezane s upotrebom klima uređaja, čime se štiti i sigurnost korisnika i njihove imovine tokom letnjih meseci.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *