“Ja ne želim da se vi meni obraćate u muškom rodu, nisam se izjasnio šta sam”: Generacija Z na vojnom roku! (VIDEO)

“Ja ne želim da se vi meni obraćate u muškom rodu, nisam se izjasnio šta sam”: Generacija Z na vojnom roku! (VIDEO)

Odluka o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji i Hrvatskoj izazvala je različite reakcije među građanima, posebno na društvenim mrežama. Dok je vlada Srbije donela zaključak da vojni rok traje 75 dana, Hrvatska je odredila period od dva meseca počevši od januara 2025. godine. Ove promene dolaze nakon godina kada je vojni rok bio ukinut, pa sada izaziva interesovanje, ali i šale među mladima, naročito među pripadnicima tzv. “generacije Z”, koji će prvi biti obuhvaćeni novim pravilima.

Na društvenim mrežama, reakcije su preplavljene humorom i satiričnim komentarima, što govori o tome koliko je ovo tema koja izaziva raznolike stavove, od ozbiljnih diskusija do šaljivih prikaza kako će mlade generacije reagovati na novu obavezu. Često se pojavljuju komični prikazi vojnika u vojsci iz perspektive današnje omladine, koja je odrasla u digitalnom svetu, što dodatno podstiče viralne klipove na platformama poput TikToka.

Sa druge strane, postoje i ozbiljni razgovori o motivaciji iza vraćanja vojnog roka, poput jačanja odbrambene sposobnosti država, povećanja vojničkih plata i unapređenja materijalnih prava vojnika, kako je to naglasio i hrvatski ministar odbrane.

Šta vi mislite o ponovnom uvođenju vojnog roka i reakcijama koje to izaziva?

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *