Šta Se Dešava Ako Jedete Banane SA CRNIM TAČKAMA?

Šta Se Dešava Ako Jedete Banane SA CRNIM TAČKAMA?

Jesti ili ne jesti banane sa crnim tačkama? Evo odgovora…

Zelena banana nije baš privlačna, zrela banana sa smeđim tačkama na koži također ne uliva povjerenje.

Koja je razlika između njih? Čemu da damo prioritet?

Zvuči paradoksalno, ali banane s tamnom kožom bolje su za vaše zdravlje. Dakle, ako kod kuće imate svježe zalihe ovih plodova, pričekajte da sazriju prije nego što ih konzumirate.

Zrelu bananu od nezrele možete razlikovati po vidljivim crnim tačkama i mrljama na prvi pogled. Oni proizvode supstance zvane TNF, što je “faktor nekroze tumora”. To je supstanca koja se bori protiv abnormalnih ćelija. Što su tačkice na kori banane tamnije i istaknutije, to više sadrži.

Banane sa tamnim mrljama su korisnije za organizam
Potpuno zrele banane su korisnije za zdravlje ljudskog organizma, jer jačaju imuni sistem. TNF povećava ljudski imunitet. To su potvrdili i japanski naučnici koji čak tvrde da TNF u bananama pomaže kod raka. Ako redovno konzumirate zrele banane, tačnije 1 do 2, doprinosite odbrani organizma.

Sadržaj tvari u bananama se mijenja postupnim sazrijevanjem. Povećava se broj antioksidansa, a škrob se pretvara u šećere koji se lakše probavljaju. Ali to nije sve. Banane sa tamnim tačkama na kori povećavaju količinu belih krvnih zrnaca. Mnogo su zdravije od banana sa zelenkastom korom ili običnih žutih banana! Savjetnik za ishranu Ing. Libor Javro potvrđuje da se dozrijevanjem u banani stvara veći broj vitamina i antioksidansa. Što je zreliji, sadrži više šećera.

Banana sa tamnim mrljama ima snažna antikancerogena dejstva

Tumorski nekrofilni faktor (TNF), koji sadrži zrelo žuto voće, odlično utiče na ćelije raka. U njima inicira apoptozu, odnosno kontroliranu smrt. Banane se bore protiv raka kao i Lentinan, supstanca koja se nalazi u šitake pečurkama. To je antitumorski preparat, liječi tuberkulozu, sindrom umora, bronhitis, hepatitis, pa čak i djeluje protiv virusa HIV-a.

Istraživači sa Nacionalnog instituta za istraživanje raka u Tokiju otkrili su nevjerovatan učinak Lentinana. Eksperimenti na miševima pokazali su njegovu moć, mogao je ukloniti 80 do 100% tumora kod ispitanika. Kliničke studije na ljudima koji su primali kemoterapiju samo su potvrdili njihov učinak. To je dovelo do blokiranja rasta tumora i do ukupnog produženja njihovog života. Banane značajno potiču stvaranje novih bijelih krvnih stanica i sprječavaju mutacije stanica.

Od kojih banana treba da se klonite?
Kako bi se sačuvala najveća količina korisnih tvari, preporuča se što prije konzumirati zrele banane. Držite ih što manje u frižideru. Morate biti oprezni s bananama koje su već prezrele, kada se u njima javljaju truležni procesi koji uništavaju korisne tvari. Stručnjak za ishranu Ing. Libor Javro skreće pažnju na povećan broj mikroorganizama u prezrelim bananama, koji mogu štetiti ljudskom zdravlju. Bolje izbegavajte banane sa potpuno smeđom korom ili sa poluotvorenom korom.

Najbolje je jesti pravilno zrele, žute banane sa malim crnim tačkama. Tada možete biti sigurni da sadrži najoptimalnije količine tvari koje su korisne za zdravlje.

Ako vam se svidio članak, podijelite ga sa svojim prijateljima!

preuzeto

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *