UOČILI STE CRNU LINIJU NA NOKTU? Ovo je upozorenje organizma: Evo šta je u pitanju

UOČILI STE CRNU LINIJU NA NOKTU? Ovo je upozorenje organizma: Evo šta je u pitanju

Boja noktiju može ukazivati na prisustvo bolesti.

Nokti su organ s kojim se često povezujemo samo s osjećajem. Brojne dame smatraju da je glavni zadatak noktiju nositi višebojna sredstva za čišćenje noktiju i dati rukama profinjeniji izgled. Sa medicinskog stajališta, promjene boje i pojava raznih šara na noktima mogu biti prvi znakovi bolesti. Oni takođe pokazuju protok krvi koji teče kroz ruke i stopala. Njihovom značaju doprinosi i način na koji će svaki anesteziolog zahtijevati od pacijenta da očisti nokat prije aktivnosti kako bi bez sumnje mogao pregledati njihovu raznolikost.

Čvrsti nokti trebaju biti marginalno savijeni, čvrsti i nježnog ružičastog tona. Dok su promjene u boji i obliku nokta tipično znak bolesti, pretjerana manikura i grebanje mogu uzrokovati njihovo lako pucanje. Promjene na noktima mogu se izolovati u razne beskonačne promjene na površini i stanju nokta.

Uzdužni nizovi duž nokta koji se protežu do vrha jagodične kosti najčešće su koža nokta, koji bole i troše, ali nisu značajan medicinski problem. Vertikalne bore na noktima su uzrokovane kožnim bolestima poput dermatitisa, a mogu se dogoditi i kod starijih osoba koje imaju suhu kožu i nesretnu diseminaciju na rubovima.

Vertikalna naboranost noktiju se pojavljuje kod trahionihije. Trachyonychia podrazumijeva propadanje noktiju, sve u svemu, što je povezano s dermatološkim infekcijama kao što su psorijaza i lischen planus. Bez obzira na naborani dizajn, nokti također mogu promijeniti ton.

Linije na noktima mogu biti Playmate linije ili Muehrckeove linije.

Beauova linija je znak prethodne sistemske bolesti koja se pojavljuje kao jedna linija na jednom ili više noktiju. Zadebljanje i razvoj linije događa se u odnosu na nokat na kojem su se nakupile ćelije zbog zahvatanja razvoja, koje su izazvale bolesti poput ekstremnog pogoršanja ili malignog rasta.

Muehrckeove linije se pojavljuju na nekoliko noktiju istovremeno, zbog hipoalbuminemije. Nizak nivo albumina, proteina, u krvi naziva se hipoalbuminemija. To se događa kada bolest jetre, poput ciroze ili hepatitisa, smanjuje proizvodnju.

Rebrasti nokti i prisustvo razmaka na površini nokta mogu biti uzrokovani fizičkim problemom nokta, a nakon toga se generalno mijenjaju na duži rok. U slučaju da rupice na rebrima izdrže, potrebno je završiti analize krvi i mokraće, jer ih mogu uzrokovati i dijabetes i nekoliko metaboličkih bolesti.

Prisustvo tankih vertikalnih linija koje izgledaju kao valovi znak je infekcija malapsorpcije. Za zdrav rast noktima su potrebni vitamini i minerali koji se ne apsorbuju. Valoviti nokti najčešće su uzrokovani nedostatkom vitamina B12 i minerala poput cinka. Male, pjegave malodušnosti, kao da su probodene iglom, dostupne su kod polovine pacijenata koji pate od psorijaze.

Promjena vrste noktiju

Nokat je tipično svijetlo ružičast.

Tamne linije na noktima nazivaju se melanonychia striatum. To je nuspojava nekih antibiotika, poput tetraciklina. Tamne i mutne plave mrlje pojavljuju se sa zaraznim kontaminacijama noktiju. Plava promjena naziva se cijanoza, njen cilj je nesretno širenje rubova.

Smeđe i tamne mrlje takođe mogu biti opasne, u slučaju da se pojave ispod jednog nokta, mogu značiti prisustvo subungualnog melanoma, koji je opasna bolest i može biti rizična.

Zglobne bijele ravne linije pojavljuju se u štetnim talijum ili arsenom.

Gljivična infekcija dovodi do zelenkaste ili žućkaste promjene boje, pacijenti s lupusom imaju crvene pruge, a trauma nokta rezultira crvenim krvarenjem ispod nokta.

Nokti koji su blijedi i tanki su pokazatelj anemije, a bolesti jetre karakteriziraju izrazito žuti nokti koji naglo mijenjaju boju.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *