Čuveni njemački kolač od jabuka koji zaluđuje svijet!

Čuveni njemački kolač od jabuka koji zaluđuje svijet!

Uživajte u divnoj kombinaciji kremastog vanilin pudinga i osvežavajuće arome jabuka, sve zajedno obavijeno u lagani i prozračni kolač.

Bez obzira da li ga pravite za posebnu priliku ili kao jednostavan desert, ovaj kolač je pravo kulinarsko remek-delo koje donosi radost sa svakim zalogajem.

Potrebni sastojci:

Za puding vam je potrebno: 1 jaje, 50 g šećera, 10 g vanilin šećera, 15 g kukuruznog škroba i 250 ml mleka.

Za kolač i preliv, trebaće vam: 2 jaja, 100 g šećera, prstohvat soli, 1 kašičica vanilin esencije, 100 ml mleka sobne temperature, 50 ml biljnog ulja, 220 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, i 1 oljuštena jabuka, očišćena i narezana na kriške.

Pripremite kalup dimenzija 27 x 18 cm i obložite ga papirom za pečenje. Po vrhu pospite šećer u prahu za dodatnu slatkoću.

Uputstvo:

Priprema pudinga:

U šerpi pomešajte 1 umućeno jaje, 50 g šećera, 10 g vanilin šećera i 15 g kukuruznog škroba. Postepeno dodajte 250 ml mleka uz stalno mešanje, kako biste dobili glatku smesu bez grudvica.

Kuvajte smesu na laganoj vatri, neprekidno mešajući, dok ne postane gusta. Kada se zgusne, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Priprema kolača:

Zagrejte rernu na 170°C. U činiji za mešanje sjedinite 2 jaja, 100 g šećera, prstohvat soli i 1 kašičicu vanilin esencije. Mešajte smesu dok ne postane penušava i svetlija, što obično traje oko 3-4 minuta.

Pomešajte 100 ml mleka i 50 ml biljnog ulja, zatim ih dodajte smesi. Postepeno dodajte 220 g brašna i 1 kašičicu praška za pecivo, prethodno prosejano, mešajući dok se sve ne sjedini.

Sastavljanje i pečenje:

Obložite kalup papirom za pečenje i sipajte polovinu testa. Ohlađeni puding ravnomerno rasporedite pomoću vrećice, zatim složite kriške jabuka preko pudinga.

Prekrijte jabuke preostalim testom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 40-45 minuta. Proverite da li je pečeno umetajući čačkalicu u sredinu – treba da izađe čista.

Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Završni dodir:

Pre služenja, pospite ohlađeni kolač šećerom u prahu.

Evo nekoliko predloga za serviranje:

Uživajte u toplom parčetu kolača uz kuglu kremastog sladoleda od vanile.

Pojačajte užitak šoljicom toplog čaja ili kafe za potpuni doživljaj.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *