NALJUTIO SE NA ŽENU I IGNORISAO JU JE DANIMA: Ona mu je onda ostavila poruku zbog koje bi joj odmah mogao sve oprostiti, OVO JE HIT

NALJUTIO SE NA ŽENU I IGNORISAO JU JE DANIMA: Ona mu je onda ostavila poruku zbog koje bi joj odmah mogao sve oprostiti, OVO JE HIT
Jednoj je ženi dosadilo što se muž ljuti na nju i ignorira ju danima, a s druge strane jede sve što skuha. Pogledajte kako je odlučila pokušati riješiti taj problem. 😂
BONUS

Mnogi su čuli za biološke satove i znaju koliko je važno poštovati cikluse spavanja zbog njihovog pozitivnog uticaja na zdravlje. Iako je uobičajeno mišljenje da je 7-8 sati sna dovoljno, to nije uvijek slučaj.

Spavanje je ključni dio našeg života, i nema ništa ugodnije od odlaska na spavanje nakon dugog i napornog dana. Kvalitetan san je neophodan za odmor i regeneraciju organizma.

Ali koliko sati sna nam je zapravo potrebno za dobar noćni odmor?

NEDOSTATAK SNA

Mnogi od nas čekaju vikend da bi se naspavali. Međutim, nedostatak sna ima štetan uticaj na naše zdravlje. Kada ne spavamo dovoljno, naš imunološki sistem slabi, što može imati ozbiljne posljedice.

Nedovoljno sna može dovesti do pojave sledećih problema i bolesti:

– iscrpljenost
– depresija
– poremećaj hormonskih funkcija
– kardiovaskularne bolesti
– oštećenje vida
– dijabetes

Osim toga, loš i nedovoljan san negativno utiče na tijelo i izgled. To može rezultirati povećanjem tjelesne mase, pojavom tamnih krugova ispod očiju, blijedilom, i općim lošim fizičkim stanjem. Nedostatak sna također vodi do smanjene koncentracije, smanjenja produktivnosti i ubrzanog starenja.

GODINE I SAN

Naše godine ne utiču samo na stanje organizma, već i na potrebnu količinu sna. Naučnici su utvrdili povezanost između starosti i broja potrebnih sati sna.

0-3 mjeseca: 14-17 sati
4-11 mjeseci: 12-15 sati
1-2 godine: 11-14 sati
3-5 godina: 10-13 sati
6-13 godina: 9-11 sati
14-17 godina: 8-10 sati
18-25 godina: 7-9 sati
26-64 godina: 7-9 sati
65+ godina: 7-8 sati

Kako starimo, potreba za snom se smanjuje. Djeca do tri mjeseca trebaju najviše sna, dok se preporučuje da mladi ispod 18 godina spavaju više od osam sati noću. Nakon tog uzrasta, potrebna količina sna se značajno smanjuje, a dodatno se menja nakon 65. godine života.

POBOLJŠANJE SPAVANJA

Važno je obratiti pažnju na kvalitet i dužinu sna, jer loš san može negativno uticati na zdravlje. Ovi savjeti mogu vam pomoći da se svakog dana osjećate odmorno i svježe:

– Ključno je biti budan tokom dana i spavati noću; kršenje ovog pravila može izazvati probleme sa spavanjem.
– Odlazite na spavanje i budite se svaki dan u isto vrijeme.
– Izbjegavajte alkoholna pića prije spavanja.
– Nemojte jesti obilne obroke uveče.
– Stvorite ugodnu i udobnu atmosferu u spavaćoj sobi.
– Odaberite udoban krevet i kvalitetnu posteljinu.
– Kratka šetnja na svježem zraku može vam pomoći da brže zaspite.
– Pokušajte ne koristiti mobilne telefone prije odlaska u krevet.
– Obratite pažnju na fizičke aktivnosti i tehnike opuštanja.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *