Sofija je morala da krije talenat, ćuti i rađa decu: Lav Tolstoj je od supruge krao tekstove dok ju je tretirao kao psa

Sofija je morala da krije talenat, ćuti i rađa decu: Lav Tolstoj je od supruge krao tekstove dok ju je tretirao kao psa

Sofija Tolstoj, supruga slavnog ruskog pisca Lava Tolstoja, bila je ne samo njegova životna saputnica već i žena sa izuzetnom kreativnošću i talentom, što se često zaboravlja. Njihov brak, iako trajan i plodan, bio je ispunjen mnogim izazovima i emotivnim konfliktima, što se jasno vidi iz njenih dnevnika.

Sofija je u svojim beleškama detaljno opisivala svoje osećaje usamljenosti, sumnje, i duboke tuge, koja je često bila posledica Lavove emotivne hladnoće i preokupiranosti pisanjem. Iako je gajila veliku ljubav prema njemu, često je osećala da je njena ljubav neuzvraćena, a njihova veza ju je opterećivala i povređivala.

Njen život bio je prožet neprekidnim radom na Tolstojevim rukopisima, brigom o velikom broju dece, i pokušajima da održi sklad u porodici. Uprkos svim tim naporima, Sofija se često osećala necenjeno i zapostavljeno, što je dodatno produbljivalo njenu unutrašnju patnju.

Dnevnik Sofije Tolstoj pruža intiman uvid u kompleksnost njihovog odnosa i emotivne borbe kroz koje je prolazila. Kroz ove zapise, vidimo njenu snagu, ali i njenu ranjivost, dok se trudila da pomiri svoju ljubav prema mužu sa njegovim često hladnim i distanciranim ponašanjem.

Njen život, prepun kontradiktornih osećanja i dubokih unutrašnjih borbi, pokazuje koliko je bila izuzetna žena, čiji doprinos životu i delu Lava Tolstoja ne bi trebalo zanemariti.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *