BUBULJICE NA GLAVI SU SVE ČEŠĆI PROBLEM: Ni slučajno ih ne istiskujte, evo zašto se javljaju I ŠTA TREBATE URADITI DA NESTANU

BUBULJICE NA GLAVI SU SVE ČEŠĆI PROBLEM: Ni slučajno ih ne istiskujte, evo zašto se javljaju I ŠTA TREBATE URADITI DA NESTANU

Akne na tjemenu, poznate i kao scalpne, ne bi trebale biti zanemarene.

Što su scalpne i kako nastaju?

Trihologinja Anabel Kingsley objašnjava za Glamour da se akne i prištići pojavljuju kada se sebum, mrtve stanice kože ili bakterije nakupe u folikulama dlake i uzrokuju upalu. “Na vlasištu imamo mnogo lojnih žlijezda, pa nije neuobičajeno da se povremeno pojavi prištić. Međutim, ako primijetite veći broj bolnih i upaljenih prištića, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ili trihologom,” upozorava Kingsley.

Akne na tjemenu mogu nastati iz različitih razloga, a jedan od najčešćih je korištenje agresivnih šampona ili uljnih proizvoda za stiliziranje kose.

Hormoni su također čest uzrok. Kingsley napominje da, baš kao i koža lica, i vlasište može reagirati na hormonske promjene tijekom menstruacije, što može dovesti do povećane proizvodnje sebuma i začepljenja pora.

PCOS sindrom također može biti uzrok

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) povezan je s povećanjem androgenih hormona, što može rezultirati većom proizvodnjom sebuma na vlasištu. Prištići na tjemenu također mogu biti nuspojava nekih oralnih kontraceptiva ili neadekvatne njege kose i vlasišta.

Kingsley naglašava važnost redovitog pranja kose: “Možda niste svjesni koliko je vaše vlasište zapravo prljavo. Jednom mjesečno trebali biste koristiti specijalizirani šampon za temeljito čišćenje vlasišta, uklanjanje viška sebuma, nečistoća i ostataka proizvoda za stiliziranje.”

Kako se riješiti prištića na vlasištu?

Prvo pravilo je – ne istiskujte ih! Kao što nije preporučljivo istiskivati prištiće na licu, isto vrijedi i za vlasište. “Ako ih istiskujete, mogu ostati ožiljci koji će spriječiti rast kose. Zdravo vlasište znači zdravu kosu,” objašnjava Kingsley.

Ako vam je vlasište jako upaljeno i crveno, izbjegavajte korištenje mirisnih proizvoda za stiliziranje u blizini korijena kose. Također, češljajte kosu nježno i pažljivo kako ne biste povrijedili prištiće.

Redovita higijena vlasišta od ključne je važnosti. Koristite blagi šampon s aktivnim sastojcima poput vještičje lijeske, koja umiruje i čisti kožu, te salicilne kiseline, koja je poznata po svojoj učinkovitosti u borbi protiv akni.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *