BAKINE OBLATNE ZA 20 MINUTA….NEPREVAZIĐEN RECEPT…

BAKINE OBLATNE ZA 20 MINUTA….NEPREVAZIĐEN RECEPT…

Za svaku posebnu priliku, uvek pripremam omiljenu tortu svoje porodice. Grilijaš oblatne su neizostavan desert koji uvek krasi naš praznični sto.

Ovaj kolač je izuzetno jednostavan za pripremu, a njegov ukus je potpuno neodoljiv. Kombinacija karamele i krupno seckanih oraha pruža zaista divan ukus.

Grilijaš je omiljeni kolač mojih ukućana i uvek ga pravim za svaku posebnu priliku!

**Potrebni sastojci:**

Za pripremu ovog slatkog zadovoljstva, potrebni su vam sledeći sastojci: 2 velike oblatne, 300 grama plus dodatnih 300 grama šećera, 250 grama margarina, seckani orasi i 4 jaja težine 350 grama.

**Kako se pravi bakina oblatna?**

Prvo stavite 300 g šećera u odgovarajuću posudu. Zagrejte ga na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Tokom ovog procesa, izbegavajte mešanje šećera; umesto toga, povremeno protresite posudu da se izbegne stvaranje grudvica.

Kada se šećer potpuno otopi, dodajte kocku margarina da ubrzate njegovo topljenje i počnite da mešate. Kada se margarin otopi, postepeno dodajte 300 g jaja, neprestano mešajući dok se smesa ne zgusne. Zatim ubacite krupno seckane orahe i kuvajte smesu još 5 do 10 minuta.

Smesa je gotova kada špatula klizi po površini posude, ostavljajući vidljive tragove. Ohlađeni fil ravnomerno rasporedite preko jedne strane oblatne, a zatim pokrijte drugom oblatnom. Stavite tešku knjigu preko oblatne kako biste osigurali da se sve lepo spoji i oblatna lepo zalepi.

**Bonus:**

Vaši gosti će biti oduševljeni ovim desertom, i svi će pričati o njemu…

Pripremite se da impresionirate svoje goste izvrsnom kulinarskom kreacijom koja će sigurno izazvati divljenje! Ove slatke peciva vešto kombinuju umetnost pečenja sa ukusnim nadevima i bogatim slojem maslaca. Idealne su za društvena okupljanja, ne samo kao užitak za nepca, već i kao prelepa dekoracija stola.

**Potrebni sastojci:**

Za testo, biće vam potrebno: 1 čajna kašičica (3 g) suvog aktivnog kvasca, 1,5 šolja (300 ml) tople vode, 4 šolje (450 g) pšeničnog brašna i 1 čajna kašičica (6 g) soli. Takođe, možda će vam biti potrebno malo masnoće za podmazivanje.

Za nadev, otopite 200 grama maslaca.

Za preliv, možete birati između narezanog čedar sira ili mocarele, uz tanke kriške kobasice.

Potreban vam je i umućen žumance jednog jajeta.

**Kako se priprema ova jednostavna pita?**

Prvo, rastopite kvasac u toploj vodi u velikoj posudi i ostavite ga da odstoji oko 5 minuta dok ne postane penast. Zatim dodajte brašno i so u smesu s kvascem i mesite testo dok ne postane glatko i elastično, što traje oko 10 minuta.

Pokrijte testo vlažnom krpom i ostavite ga da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči, što obično traje oko 1 sat. Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na jednake delove. Svaki deo razvaljajte u kružni oblik, debljine oko 1/4 inča.

Na polovinu svakog kruga stavite krišku sira i nekoliko kriški kobasice, zatim preklopite testo preko nadeva, stvarajući oblik polumeseca. Prstima ili viljuškom čvrsto pritisnite ivice da biste ih zatvorili.

Zagrejte rernu na 180°C (356°F). Premažite kiflice otopljenim maslacem, a zatim umućenim žumancetom.

Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte kiflice. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *