DA LI JE OPASNO K0RISTITI TELEFON TOKOM GRMLJAVINE?

DA LI JE OPASNO K0RISTITI TELEFON TOKOM GRMLJAVINE?

Već znate da tokom grmljavine ne treba stajati ispod drveta, držati se za metalne predmete ili biti pod tušem. Međutim, možda ste se našli napolju tokom grmljavine i pitali se da li će vaš pametni telefon privući grom ako ga koristite za pozivanje taksija ili provjeru društvenih mreža.

Iako su pametni telefoni prisutni više od 15 godina, i dalje postoje brojne nedoumice oko njihove upotrebe, uključujući pitanje „da li je opasno koristiti telefon tokom grmljavine“.

Vrijeme je da razjasnimo ovu nedoumicu, ne samo za telefone, već i za druge prenosive uređaje koji koriste baterije.

Da li pametni telefoni privlače grom?

Ako ste zabrinuti da vaš pametni telefon može privući grom, odgovor je „ne“. Iako sadrže metalne komponente, rizik od udara groma dok koristite telefon nije ništa veći nego da držite ključeve ili metalni novac u ruci. Koliko je zapravo opasno držati metalne predmete?

„Telefoni, mali metalni predmeti, nakit itd., ne privlače gromove. Ljudi budu pogođeni gromom jer se nađu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme – na otvorenom tokom grmljavine“, objašnjava Džon Džeseniju, stručnjak iz američke Nacionalne meteorološke službe.

Mit da telefoni privlače gromove postoji već duže vrijeme, ali se širio bez ikakvih naučnih dokaza.

Medicinska struka je svjesna brojnih dezinformacija o ovoj temi. Dr Meri En Kuper sa Univerziteta u Čikagu, koja se bavila povredama uzrokovanim udarom groma, naglašava: „Medicinska literatura i praksa obiluju mitovima koji su nastali zbog pogrešnog tumačenja informacija koje se šire bez dodatnog istraživanja“.

Prema dr Kuper, „iako mnogi izvještaji o povredama usljed udara groma uključuju ljude koji su koristili mobilne telefone, to je zbog sveprisutnosti ovih uređaja i nepažnje korisnika prema vremenskim uslovima, a ne zbog samih telefona“.

Američka Nacionalna meteorološka služba objašnjava da su visina, šiljasti oblici i izolacija ključni faktori koji određuju gdje će grom udariti.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *