“Zbog teranja u ćošak dete će vam izrasti u osobu koja će bežati od razgovara”: Kazne koje ostavljaju trajne posledice

“Zbog teranja u ćošak dete će vam izrasti u osobu koja će bežati od razgovara”: Kazne koje ostavljaju trajne posledice

Australijski psiholog Kervin Raen, koji se često bavi temama roditeljstva na svojim seminarima, kritički se osvrnuo na metodu vaspitanja poznatu kao “hlađenje u ćošku”. Prema njegovom mišljenju, ova metoda, koja podrazumeva slanje deteta u ćošak kao kaznu, može dati kratkoročne rezultate, ali dugoročno može negativno uticati na detetovo ponašanje.

Raen, koji je i sam otac, objašnjava da slanje deteta u ćošak možda trenutno smiruje situaciju, ali dugoročno može dovesti do toga da dete razvije izbegavajući mehanizam suočavanja sa problemima. On smatra da ovakva metoda učenja deteta zapravo uči dete da se povuče i ćuti umesto da se suoči sa svojim osećanjima i ponašanjem.

Prema Raenu, deca koja su često kažnjavana na ovaj način mogu izrasti u odrasle osobe koje izbegavaju sukobe i teške razgovore, umesto da se otvoreno suočavaju sa problemima i komuniciraju o njima. Na ovaj način, roditelji ne pomažu deci da nauče kako da se nose sa svojim emocijama, već ih treniraju da ih potiskuju.

Ova Raenova razmišljanja izazvala su različite reakcije među roditeljima. Neki su se složili s njegovim stavom i odlučili da prestanu koristiti ovu metodu, dok su drugi roditelji smatrali da je slanje u ćošak ipak korisno, ali samo ako se nakon toga obavi razgovor sa detetom. Naime, neki roditelji su istakli da ovakva kazna može pomoći detetu da se smiri i preispita svoje ponašanje, ali su priznali da je ključan deo procesa razgovor koji sledi nakon kazne.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *