Evo od koga deca zapravo nasleđuju inteligenciju: Naučnici dali pravi odgovor i šta je najvažnije za razvoj mozga deteta

Evo od koga deca zapravo nasleđuju inteligenciju: Naučnici dali pravi odgovor i šta je najvažnije za razvoj mozga deteta

Tema nasleđivanja inteligencije često izaziva rasprave među roditeljima i stručnjacima, a naučna istraživanja pružaju zanimljive uvide u ovu oblast. Prema nekim studijama, inteligencija deteta može biti usko povezana s genima koji se prenose putem X hromozoma. S obzirom na to da žene imaju dva X hromozoma (XX), a muškarci jedan X i jedan Y hromozom (XY), smatra se da deca imaju dva puta veću šansu da naslede inteligenciju od svojih majki, jer dobijaju jedan X hromozom od majke.

Jedno istraživanje je pokazalo da geni povezani s inteligencijom, koji se nalaze na X hromozomu, igraju značajnu ulogu u razvoju mozga. Istraživači su otkrili da osobe kod kojih preovlađuju geni majke imaju veću glavu i mozak, dok osobe kod kojih preovlađuju geni oca imaju manji mozak, ali veći donji deo tela.

Pored genetskog faktora, istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu su pokazali da emocionalna veza između majke i deteta takođe može značajno uticati na razvoj mozga. Studija sprovedena u Glazgovu, koja je pratila decu od njihove 14. do 22. godine, otkrila je da je inteligencija dece često slična inteligenciji njihovih majki. Razlika u IQ-u između majki i njihove dece bila je u proseku oko 15 bodova.

Međutim, naučnici se slažu da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije deteta. Prema procenama, oko 40-60% inteligencije može biti nasledno, dok ostatak dolazi iz okruženja u kojem dete odrasta. To znači da roditelji, bez obzira na genetski doprinos, imaju značajnu ulogu u razvoju intelektualnih sposobnosti svoje dece kroz podsticanje, obrazovanje, i izgradnju samopouzdanja.

Dakle, iako genetika igra važnu ulogu, okruženje i emocionalna podrška koju roditelji pružaju svom detetu takođe su ključni faktori u njegovom intelektualnom razvoju.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *