“Od kuma sam kupio ženu za 5000 maraka”: Posle 2 godine braka Bosanac je našao kupca da proda taštu za 100 kg krompira

“Od kuma sam kupio ženu za 5000 maraka”: Posle 2 godine braka Bosanac je našao kupca da proda taštu za 100 kg krompira

Nijaz Duharkić iz Kiseljaka ima neobičnu životnu priču. Da bi izgradio kuću, uzeo je 20 kredita i menjao 20 stanova, ali sada otplaćuje samo jedan. Posvetio se radu, dok za ljubav nije imao mnogo vremena. Ipak, nije očekivao da će ženu pronaći na neobičan način – kako sam kaže, kupio ju je za 5.000 maraka od kuma.

Pre rata, Nijaz je radio u firmi i bio sam. Jedan stariji čovek ga je pitao da li bi se ženio, na šta je Nijaz odgovorio da traži ženu. Sledećeg dana, taj čovek mu je rekao da je našao ženu koja je izbeglica. Nijaz je obećao 5.000 maraka ako ga spoji s njom. Kada je otišao da je upozna, zatekao ju je kako razvija pitu, što je kod njega izazvalo pozitivne misli. Postavio joj je direktna pitanja o njenom zdravlju i poštenju, na šta je ona odgovorila da je zdrava i poštena, pa su se dogovorili za brak.

Dva dana kasnije, čovek koji ih je spojio došao je po nagradu, i Nijaz mu je dao obećanih 5.000 maraka. Nijaz i njegova supruga Edina sada imaju četvoro dece, od kojih dvoje imaju posebne potrebe. Edina je 70% invalid, sa operisanom kičmom i hroničnim problemima sa plućima, dok i Nijaz ima status invalida.

Njihov život dodatno otežava loše stanje kuće, koja je puna vlage, što negativno utiče na Edinino zdravlje i svakodnevnu brigu o deci. Edina je prošla kroz teške traume, uključujući boravak u logoru tokom rata sa bebom starom samo dva dana.

Nijaz je, dve godine nakon braka, u vreme velike nemaštine 1994. godine, dogovorio da taštu preseli kod jednog rođaka u zamenu za 100 kilograma krompira. Iako kroz šalu kaže da je “prodao” taštu, ističe da su i ona i njegov rođak bili zadovoljni dogovorom, te su nastavili da žive zajedno i srećni su do danas.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *