ISTINA O POREKLU BORE ČORBE: Roditelji ga zbog lošeg društva sklonili u Beograd, na ovom fakultetu do kraja života bio APSOLVENT

ISTINA O POREKLU BORE ČORBE: Roditelji ga zbog lošeg društva sklonili u Beograd, na ovom fakultetu do kraja života bio APSOLVENT

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, rođen je 1. novembra 1952. godine u Čačku. Svoju muzičku karijeru započeo je već 1965. godine. Pre nego što je postao osnivač i frontmen legendarne grupe “Riblja čorba” 1978. godine, Bora je bio član nekoliko sastava, uključujući “Zajedno”, “Suncokret” i “Rani mraz”, gde je svirao zajedno sa Đorđem Balaševićem.

Tokom svojih ranih godina u Čačku, Bora je svirao bas gitaru i pevao u bendu “Hermelini” sa gitaristima Borkom Ilićem i Prvoslavom Savićem, kao i bubnjarem Acom Dimitrijevićem. Bend je nastupao uglavnom u Čačku i okolnim mestima, izvodeći popularne rok pesme tog vremena. Bora je takođe bio član bendova kao što su “Dečaci sa Morave”, “Vesnici ljubavi”, “Safiri”, “Čačanski plemići” i “Poslednji ostatak romantičnog sveta” (PORS), gde je svirao zajedno sa Radomirom Mihajlovićem Točkom, kasnije poznatim kao lider benda Smak.

Bora je 1970. godine prešao u Beograd, gde je upisao V beogradsku gimnaziju, a potom i Pravni fakultet. Nakon dve godine, shvatio je da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti, ali se na kraju odlučio za studije pozorišne organizacije na FDU.

Grupa “Riblja čorba”, koju je Bora osnovao 1978. godine, postala je jedan od najznačajnijih rok bendova na ovim prostorima, dok je Bora svojim provokativnim i društveno angažovanim tekstovima stekao reputaciju jednog od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji. Pored rada sa “Ribljom čorbom”, Bora je pisao tekstove i muziku za brojne druge izvođače, poput Zdravka Čolića, Nede Ukraden, Maje Odžaklijevske, Viktorije i drugih.

U privatnom životu, Bora je bio u braku tri puta. Njegova prva supruga, Dragana, tragično je preminula 2007. godine. Nakon toga, Bora je bio u braku sa Aleksandrom, ali su se razveli 2014. godine. Sreću je pronašao sa trećom suprugom, Dubravkom Milatović, koja je od njega mlađa 28 godina. Bora je rekao da je Dubravka njegova poslednja ljubav.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *