Eksperiment koji je zaprepastio svet: 10 dečaka i 10 devojčica živeli su sami u kući 5 dana, evo šta je usledilo

Eksperiment koji je zaprepastio svet: 10 dečaka i 10 devojčica živeli su sami u kući 5 dana, evo šta je usledilo

Rijaliti šou “Boys and Girls Alone” bio je jedan od najkontroverznijih televizijskih eksperimenata početkom 2000-ih, izazivajući brojne reakcije i kritike. Emitovan na britanskom Kanalu 4, 2002. godine, ovaj društveni eksperiment imao je za cilj da istraži kako će se deca ponašati ako ostanu sama bez nadzora odraslih na pet dana. Deset dečaka i deset devojčica, uzrasta između 11 i 12 godina, bili su smešteni u dve odvojene kuće, opremljene svim neophodnim stvarima poput hrane, igračaka i drugih aktivnosti.

Eksperiment sa dečacima pokazao je haotične rezultate. Grupa dečaka odmah je počela sa destruktivnim ponašanjem – farbali su zidove, bacali hranu, prskali jedni druge vodenim pištoljima i maltretirali slabije. Iako su prošli obuku iz kuvanja, većina ih je zanemarila naučeno, te su se hranili isključivo grickalicama i gaziranim pićima. Atmosfera je postajala sve nasilnija, a jedan od dečaka čak je završio vezan za stolicu u bašti. Do kraja eksperimenta, kuća je bila u potpunom neredu.

Sa druge strane, eksperiment sa devojčicama, emitovan 2003. godine, dao je drugačije rezultate. Devojčice su pokazale mnogo više organizacije i saradnje – zajedno su pripremale obroke, čistile i međusobno podelile obaveze. Iako je bilo svađa i tenzija, one su brže rešavale sukobe i više se međusobno podržavale. Dve devojčice su napustile eksperiment pre kraja, ali su preostale ostale prilično disciplinovane.

Iako je šou privukao veliku pažnju, mnogi su kritikovali ovakvo eksperimentisanje sa decom. Britansko regulatorno telo dobilo je više od 180 žalbi na emisiju iz 2009. godine, kada su dečaci i devojčice živeli zajedno, što je rezultiralo time da se šou nikada više ne ponovi. Među najglasnijim kritičarima bila je majka jednog od učesnika, koja je kasnije izrazila žaljenje zbog učešća njenog sina u rijalitiju.

Ovaj eksperiment ostavio je pitanje o etici takvih formata i načinu na koji deca reaguju kada im se pruži potpuna sloboda, ali i odgovornost u nepoznatom okruženju.

admina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *